Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gijsbrecht Gunter: "De onzekerheid overheerst"

Frugi Venta en ministerie proberen uitzonderingspositie te creëren voor uienexport Rusland

De uienexporteurs lopen grote financiële risico’s door uien uit te voeren naar Rusland na de weigering om door KCB geïnspecteerde agf-producten te importeren. Het KCB wordt nu niet meer vertrouwd door Rusland, maar voor de uiensector is er geen andere bevoegde instantie die de keuringen kan overnemen. "Het is jammer dat het KCB niet vertrouwd wordt door Rusland. De onzekerheid overheerst op het moment", vertelt Gijsbrecht Gunter van de Zeeuwse Uienbewerkers Vereniging (Zuver) in een radio-uitzending van Omroep Zeeland.

"Er gaan nog wel uien naar Rusland, deels via Zeebrugge en Antwerpen en er wordt nu zelfs via Vlissingen verladen. De export loopt nog wel, maar het is op risico van de exporteur zelf", legt Gunter uit. "Frugi Venta en het Ministerie van LNV proberen nu Rusland te overtuigen om voor uien een uitzonderingspositie te creëren. Er wordt op ambtelijk niveau stevig overlegd. Want deze belemmeringen kunnen gevolgen hebben voor straks als het nieuwe seizoen begint."

"De export liep buitengewoon goed en bijna een kwart van de totale uienexport werd uitgevoerd naar Rusland", sombert Gunter. "Maar we moeten op dit moment wel realistisch blijven. Er is geen paniek en de prijzen zijn stabiel. We exporteren uien naar wel vijftig verschillende bestemmingen. Daar willen we Rusland graag bij, maar ik zal niet zeggen dat de export onmisbaar is.

Klik hier voor een audio-opname van Omroep Zeeland


Publicatiedatum: