Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Situatie uiensector Myanmar en India

Uientelers in Myanmar leiden grote verliezen door een exportverbod dat ingesteld is omdat het aanbod de binnenlandse vraag oversteeg. Als gevolg van een uienoverschot en de lage vraag zijn de uienprijzen de laatste tijd hevig gedaald. De opbrengsten dekken inmiddels niet eens meer de arbeids- en productiekosten die de telers maken. Overigens zijn de telers ook van mening dat de prijsdaling niet geleid heeft tot voldoende kopers op de binnenlandse markt.

De belangrijkste exportmarkten van Myanmar zijn China, Maleisië, Thailand en India. De uienexport van het land bedroeg in 2008-2009 18.695 ton. Maar de binnenlandse prijzen stegen midden augustus vorig jaar naar een recordhoogte. Hierdoor moest zelfs 140 ton uit het buitenland worden geïmporteerd.

Door de gunstige prijssituatie vorig jaar hebben veel telers hun aanplant voor dit seizoen verhoogd, maar zij kunnen deze uien nu niet kwijt. Experts zijn wel van mening dat de export uiteindelijk van de situatie kan profiteren, aangezien de uien door de lage prijzen aantrekkelijker worden op de exportmarkt.

India

India verwacht dit jaar juist een recordopbrengst aan uien van zo'n 9,5 miljoen ton. Vorig jaar lag dit nog rond de 8,5 miljoen ton. Toch zal dit waarschijnlijk niet leiden tot een prijsdaling omdat de investeringskosten hoog uitvallen. Hierdoor kunnen telers het zich niet veroorloven om voor een lagere prijs te verkopen. Daarnaast kiezen veel telers ervoor om de uien op te slaan.

In de belangrijkste teeltstaten Maharashtra, Gujarat en Madhya Prades wordt per hectare een stijging van 13 procent verwacht, van 15 ton per hectare in 2008 naar zo'n 16-17 ton. Het rendement is verbeterd door een verbetering in de technologie en irrigatie. Toch bleef het areaaloppervlak even groot.

Op de grootste uienmarkt van Azië (Lasalgaon in Maharashtra) lagen de prijzen begin deze week tussen 0,10 en 0,12 euro per kilo. De oogst van de Rabi-ui, goed voor 60 procent van de Indiase uienproductie, is inmiddels bijna voltooid.