Agri- en foodbedrijven in Zuidoost Nederland zoeken naar waarde van reststromen
Nut en noodzaak van reststroomverwaarding is nodig voor een sterke agrofoodsector in de regio Zuidoost Nederland. Het reststromencluster van Agrofood Community is daarmee bezig. Via een viertal bijeenkomsten willen de deelnemende ondernemers, die allemaal op de een of andere manier te maken hebben met reststromen, een stap voorwaarts zetten in de verwaarding van deze stromen. 'Het gaat er dan niet om deze stromen te verbranden of in de biovergisting kwijt te kunnen. Maar het gaat het om vragen als: Wat kan ik uit mijn reststroom halen? Hoe doe ik dat? En is er een markt voor?', zegt Arjen Nuland van Rijnconsult.
Aan het eind van de sessies heeft de ondernemer een beeld van wat mogelijk haalbaar is. Liggen er inderdaad kansen, dan kan een project worden ingebracht in een groot Pieken-in-de-Delta-programma, dat momenteel wordt opgezet door ondermeer Liof, BOM, Food Connection Point, de 5-sterrenregio en het ondernemersinitiatief Greenport Venlo.
Corry Ducquesnoy, van Adviesbureau Consument en Voeding, is erg enthousiast. 'Op de eerste bijeenkomst werd heel helder waar knelpunten liggen en waar onderzoeksvragen. Daarmee konden we ook concreet aan de slag.' Aan de hand van de bijeenkomst heeft Ducquesnoy waardevolle contacten opgedaan. 'Samen met een andere partij zijn we aan het bekijken of we elkaar kunnen helpen bij het vermarkten van wortelpulp. Dat ziet er veelbelovend uit.'
Bron: Agrofood Community