Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"BEST gets everything sorted"

BEST, wat staat voor Belgian Electronic Sorting Technology, is een Belgisch bedrijf gespecialiseerd in optische sortering. Het brengt een volledig gamma aan sorteertechnologieën op de markt. BEST maakt gebruik van camera, laser, LED en röntgen of een combinatie van deze technologieën. Het bedrijf is gespecialiseerd in de verwijdering van vreemde voorwerpen, defecten of verkleuringen in de voedingsindustrie (groenten, fruit, aardappelen, noten, enz.). Andere toepassingsgebieden van BEST zijn tabak en recyclage.

Van het veld tot in de verpakking

Afhankelijk van de toepassing en de positie in de verwerkingslijn, maakt BEST gebruik van een verscheiden gamma aan sorteeroplossingen. Hieronder wordt een voorbeeld gegeven van het sorteren van groenten en de verschillende sorteermomenten. Volgens de nood en het budget kan er geopteerd worden voor één of meerdere van deze controlepunten.

BEST kan al een sorteerder plaatsen vanaf het moment dat de groenten van het veld toekomen in de fabriek. De Felix sorteerder, een band sorteerder met LED en camera technologie, zorgt er op dat moment voor dat grove defects zoals ratten, muizen, kikkers, stenen, enz. uit boontjes, wortelen, aardappelen of andere groenten verwijderd worden.Na deze eerste grove sortering, kan er voor gesneden groenten voor of na de versnijding van de groenten een volgende sortering optreden. Hiervoor gebruikt BEST haar Genius bandsorteermachine met camera en/of laser en vormherkenning. In dit stadium wordt er vooral gesorteerd op kleiner vreemd materiaal, verkleuringen of afwijkende vormen, zoals steeltjes bij groene bonen. Het voordeel van voor de versnijding al te sorteren is dat mogelijk vreemd materiaal niet in verschillende kleinere stukken gesneden wordt, wat het sorteren makkelijker maakt. Klanten die kiezen voor een sortering na het versnijden, doen dat vooral om te sorteren op verkleuringen. Een wortel met een zwarte vlek, zal voor de versnijding volledig uitgestoten worden. Bij sortering na de versnijding, wordt enkel het stukje met de zwarte vlek uitgestoten en blijft er dus meer van het goede product over.De volgende stap in het verwerkingsproces is het blancheren. Vlak voor of vlak na het blancheren gebruikt BEST eveneens haar Genius bandsorteermachine voor detectie van vreemd materiaal en verkleuringen.
 
Als daarna de groenten ingepakt worden in bokalen of blik, kan er nog een extra check gebeuren door röntgentoestellen. De Ixus lijn, maakt gebruik van röntgenstraling om glas, steentjes of metaal te detecteren. Zelfs stukjes glas kunnen gemakkelijk gedetecteerd worden in een glazen bokaal.

Indien de groenten ingevroren worden, biedt BEST de mogelijkheid om de Helius vrije val laser sorteerder in te zetten voor het detecteren en verwijderen van verkleuringen en vreemd materiaal. Hier dienen we een onderscheid te maken tussen groenten die alleen verpakt worden en groentenmixen. Bij gelijksoortige producten is de sortering mogelijk op overtollige verkleuringen en vreemde bestanddelen. Bij mixen kan er makkelijk vreemd materiaal uitgehaald worden. Dit vreemd materiaal mag zelfs dezelfde kleur hebben als de groenten, vermits de sortering gebaseerd is op structuurverschillen of op basis van de hoeveelheid water dat het product bevat.Tijdens het hele proces is er ook nog een mogelijkheid om de technologie van fluorescentie te gebruiken. Er wordt dan nagegaan hoeveel chlorofyl de groenten en de vreemde materialen bevatten en op basis van de resultaten worden de vreemde voorwerpen uitgeworpen.

De sorteerders van BEST kunnen voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Op één machine kan men verschillende producten sorteren. De machine kan meerdere technologieën tegelijkertijd bevatten en wordt optisch geconfigureerd naar gelang het product en de eis van de klant. Er is dus een grote flexibiliteit. Bovendien is de sorteerder uiterst gebruiksvriendelijk. Ook al zijn de machines hoogtechnologisch, ze zijn voorzien van een gemakkelijke gebruikersinterface. De instellingen zijn zeer intuïtief en er wordt onmiddellijk visuele feedback bekomen bij eventuele wijzigingen aan het programma. Wanneer men de sortering meer of minder gevoelig wil maken, weet men direct welke instelling te wijzigen op heel eenvoudige wijze.

Voor meer informatie over onze technologie nodigen wij u graag uit een kijk te nemen op www.bestsorting.com of een email te sturen naar info@bestsorting.com.
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven