Squall werkt als driftbeperker en uitvloeier

Traditionele hechters/uitvloeiers hebben een negatief effect op drift. Squall is een unieke formulering die driftbeperker en uitvloeier is. Het middel wordt ingezet als tank-mix additief ter voorkoming van drift en ter verkrijging van een betere hechting van gewasbeschermingsmiddelen over het gewas. Bovendien is gebleken dat het de regenvastheid sterk bevordert. Het principe werkt met alle gewasbeschermingsmiddelen. De uitvinding heeft ruim aandacht gekregen in wetenschappelijke TV-programma‘s en in de wetenschappelijke bijlages van kranten als het NRC Handelsblad, New York Times etc.

De drievoudige werking van Squall:
  • Economy: Door het waterafstotende karakter van de bladeren van de gewassen vallen gewasbeschermingsmiddelen na impact met het blad deels naast de bladeren op de grond. Squall voorkomt dit, zodat minder pesticiden kunnen worden gebruikt.
  • Environment: Kleine druppels waaien weg voor ze op het gewas vallen (drift). Zo eindigt een deel in het oppervlaktewater. Squall voorkomt dit, zodat minder vervuiling optreedt.
  • Efficiency: Naast het efficiënter gebruik van pesticiden verbetert Squall ook de regenvastheid, zodat niet extra gespoten hoeft te worden na een onverwachte regenbui.


Regenvastheid

De regenvastheid van Shirlan met en zonder SQUALL is op uien getest. Deze worden met Shirlan besproeid, daarna drogen de uien 30 minuten waarna ze gedurende 30 minuten in de regen staan. Met Squall wordt een verbetering van de hoeveelheid Shirlan van 50% op de bladeren gemeten.

Uitvloeiing/Hechting

Opnames van druppels die met hoge snelheid op een waterafstotend oppervlak vallen; dit is precies wat er gebeurt als pesticiden op plantenbladeren gespoten worden. Squall zorgt ervoor dat de druppels op het blad blijven, zonder Squall ketst de druppel van het oppervlak af. Veldtests zijn uitgevoerd, waarbij met Shirlan werd gespoten en daarna de gedeponeerde hoeveelheid Shirlan per vierkante centimeter blad bepaald met en zonder Squall. Op volgroeide ui verbeterde Squall de depositie met 21%.

Anti-drift

Squall is in staat het sprayvolume in druppels kleiner dan 100 micrometer te verminderen met een factor 10, afhankelijk van concentratie en sproeidruk. De optimale druppelgrootte voor een goede bedekking van alle bladeren blijft behouden.
Driftsimulaties met AgDrift van the Amerikaanse ministerie van landbouw laat zien dat de drift teruggebracht kan worden van 3% van het sproeivolume tot minder dan 0.5 %

Na het laboratoriumwerk zijn er tests op technische schaal en tenslotte op akkers gedaan. De gewassen op akkers waarmee tests zijn uitgevoerd zijn uien en aardappels, met een reeks van gewasbeschermingsmiddelen. Gebleken is dat bij gebruik op akkers de spectaculaire laboratorium-getallen van een besparing van 40% of meer niet gehaald worden maar onder ongunstige omstandigheden 20% minder gewasbeschermingsmiddelen samen met Squall kunnen worden ingezet met behoud van hetzelfde beschermingseffect.

International Patent pending
Vondelstraat 7B, 1054 GB Amsterdam
Tel. +31 (0) 20 330 76 76
e-mail r.bonn@inter.nl.net


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven