Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Binnenkort start nieuwbouw geautomatiseerd vrieshuis in IJmond"

Blankendaal actief in logistieke dienstverlening, dierenpark en AGF-handel

Tholen - Piet Blankendaal uit Tuitjenhorn maakt een comeback in de koel- en vriessector. Binnenkort start de bouw van een volledig geautomatiseerd vrieshuis in de IJmond en er wordt nog naar een tweede plek in het zuiden van Nederland gezocht. Daarnaast liggen er plannen voor verdrievoudiging van het 'Blanckendaell Park' tot ruim twintig hectare. Tenslotte zijn er ook nog de handelsactiviteiten waar de Noord-Hollander groot mee is geworden. "Ik ben geen gokker!"



Malta-seizoen

De naam Blankendaal is onlosmakelijk verbonden met de vroege aardappelen uit Malta. Medio jaren '60 reisde Piet er al heen in loondienst en toen hij in het seizoen 1978/1979 een eigen bedrijf opstartte zette hij de import van de Maltezer aardappelen voort. "Tot het moment dat Malta lid werd van de Europese Unie, hadden we een absolute monopolopositie. Toen gebeurde de import op basis van inschrijving. Dat had natuurlijk z'n voordelen. Concurrentie is goed, maar alleen in de markt zijn heeft ook zo z'n voordelen. Al kon je ook toen de markt niet dwingen", blikt Piet terug. "Capespan is op dezelfde manier haar druivenpositie in Zuid-Afrika kwijtgeraakt en zo zullen er nog wel meer volgen."

"Nu onderscheiden we ons met aardappelen die voldoen aan de hoogste normen. Albert Heijn is al meer dan dertig jaar onze partner en hun lat ligt ontzettend hoog. Alle producten worden gecontroleerd op zaken als residu en grondwater. We leveren teeltbegeleiding en hebben een eigen sorteerinrichting op Malta staan", somt Blankendaal op. Maar liefst 75% van de aardappelen die Blankendaal Trade uit Malta importeert zijn van het kruimige ras Alpha. "We importeren naast Malta-aardappelen, ook wel vroege aardappelen uit Italiƫ, Spanje, Egypte en Cyprus, maar de kruimige Malta-aardappel heeft een traditie in Nederland. Daar keken onze grootouders al naar uit!"



Wel wordt voor ons de rol van de export van Nederlandse aardappelen belangrijker, erkent de importeur. "Een supermarkt heeft zijn eigen verpakkers en leveranciers en daarmee is de taak van de importeur beperkt geworden. Zo gauw de Nederlandse aardappelen er zijn, moet je maken dat je weg bent. De lengte van het seizoen is bepalend. De export naar Rusland en Noord-Afrika loopt veel langer door. Zo moet je in de loop der jaren je zaken aanpassen."

Over het laatste Malta-seizoen is Blankendaal redelijk tevreden. "Ik blijf het triest vinden dat andere importeurs hun seizoen starten met 'winter crop' terwijl ze de aardappelen verkopen als 'spring crop'. Dat zou niet moeten kunnen. De enige die daar wat tegen kan doen, is de Voedsel- en Warenautoriteit, maar die zie je alleen als je ze niet nodig hebt en als je ze wel nodig hebt, zijn ze er niet!"

Rusland

Een soortgelijk probleem ondervindt Piet Blankendaal met de belemmeringen die er momenteel zijn voor de handel met Rusland. "Ingrijpen op het hoogste niveau is buitengewoon belangrijk. Er spelen enorme agrarische belangen. De handel van kool naar Rusland is volledig in elkaar gezakt na die importstop. Op zo'n moment moet Jan-Peter met al zijn discipelen in het vliegtuig stappen om een knieval te maken, maar ze sturen een paar ambtenaren. Wachten op het nieuwe kabinet duurt veel te lang. De Russische mentaliteit en manieren kun je nou eenmaal niet vergelijken met de Europese. Dat duurt nog een generatie. Maar Al Capone is ook nog niet zo lang dood!"

Milieu-organisaties

De milieu-organisaties zouden wat Piet betreft wel een pas op de plaats mogen maken. "Zij dicteren momenteel hoe het pakket in de winkels er uit ziet. Zij moeten wel rekening houden dat onze producten moeten groeien en weersafhankelijk zijn. Ik ben dagelijks bestuurder van Kankercentrum van VUMC en spreek daar wel eens met medische geleerden over. Ook zij zijn er van overtuigd dat gewasbeschermingsmiddelen niet of nauwelijks van invloed zijn op de gezondheid. Toezicht is goed, maar het moet niet overdreven worden!"



Koelactiviteiten

Een gevoelig punt roeren we aan als we beginnen over de koelopslagactiviteiten. Blankendaal maakte immers Daalimpex - een keten van koel- en vrieshuizen langs de Nederlandse kust- groot, verkocht het in 2006 aan het IJslandse Eimskip, maar wist het niet terug te kopen toen de IJslanders failliet gingen. "Ik verkocht de koelactiviteiten aan die beroemde IJslandse bank. Ze deden voor 3 miljard euro aan acquisities, maar het werd een debacle en alles is naar de Filistijnen gegaan. Je kunt beter je geld beleggen bij Pieter Boekhout, dan bij de IJslandse bank", grapt Piet.

Blankendaal had de koelhuizen in Tuitjenhorn niet verkocht, omdat hij vanuit deze locatie zijn handelsactiviteiten uitvoerde. Deze locatie mochten de IJslanders alleen maar huren. Vanuit deze thuislocatie gaat de Noord-Hollandse ondernemer zijn activiteiten uitbouwen. "Op korte termijn bouwen we in de IJmond een volledig geautomatiseerd vrieshuis, speciaal ingericht voor de logistiek van de versketen. Daarnaast zoeken we nog een tweede plek in het zuiden van Nederland. In eerste instantie dachten we aan Barendrecht, maar dat kan net zo goed een andere plek worden. Ook deze sector zal verder saneren, maar de meest moderne en geautomatiseerde inrichtingen zullen overblijven en daar willen wij bij horen."

"Er gaan wel wat indianenverhalen, maar het bedrag voor de koel- en vrieshuizen is destijds keurig overgemaakt bij de Rabobank in Tuitjenhorn", vervolgt Blankendaal. "Ik ben geen gokker, heb nooit aandelen gehad en wil ze niet hebben ook. Daardoor ben ik de laatste drie tot vier jaar de dans ontsprongen. Waarom zou ik op m'n achtenzestigste nog wakker gaan liggen van de beurzen?"



Blanckendael Park

Blankendaal besloot betere dingen met zijn geld te gaan doen en startte drie jaar terug het Blanckendaell Park op. Waar eerste lege grasvelden stonden, rondom de koelhuizen van Daalimpex Coldstores, is in een paar jaar tijd een schitterend dierenpark verrezen. Sindsdien zijn de lama's en albonio wallabies inwoners van Tuitjenhorn. Een historisch museum maakt het park - met 600 dieren uit alle werelddelen - compleet.

"Rond onze koelhuizen liepen altijd al allerlei dieren. Hier in de kop van Noord-Holland bleken we in een behoefte te voorzien en daarom besloten we het drie jaar geleden te professionaliseren. We hebben nu de naburige grond opgekocht en willen het park verdrievoudigen van acht naar een dikke twintig hectare. We richten ons op 400.000 tot 500.000 bezoekers!"



Handelsactiviteiten

"In de handel willen we onze huidige rol continueren. We hebben goede internationale contacten en proberen in die markten te opereren waar we een boterham kunnen verdienen", besluit Piet. "We ambiƫren zeker niet met grote telersorganisaties te gaan werken, maar denken dat er voor ons soort handelsorganisaties een plek over blijft in de maatschappij."

Voor informatie:
Blankendaal Trade B.V.
Veilingweg 9
1747 HG Tuitjenhorn
Tel. 0226-332910