Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ewald Gouwenberg (Waterman Onions) en Jan Franje (Franje Onions)

Handel nieuwe uien komt traag op gang

Tholen - De activiteiten met betrekking tot de nieuwe oogst van plantuien vindt zich met name in Zeeland plaats. "Wij zijn één van de laatsten die zich nog bezig houden met de oude uien", vertelt Ewald Gouwenberg van sorteer- en pakstation Waterman Onions uit Emmeloord. "De oude uien gaan allemaal naar overzee, met de nadruk op Afrika. De prijs van de oude uien zitten in een brede range, afhankelijk van kwaliteit en maatsortering.

"Ook de prijs van de nieuwe uien moet zich nog vormen in de markt", vervolgt Ewald. "Er is flink wat regen gevallen. Op korte termijn hebben we daar wel even last van, maar op langere termijn is het alleen maar gunstig, want we hadden de regen hard genoeg nodig. Al met al komt de handel nog enigszins traag op gang. Kwalitatief zijn er geen directe problemen, kwantitatief ook niet echt, al is de verwachting dat de producties een stuk lager liggen."



Bij Franje Onions is men volledig overgeschakeld op de nieuwe uien. De prijs ligt rond de 38 cent. "We liggen twee weken achter op vorig jaar, maar de vraag is nog rustig. Het zou wel wat wilder mogen", vertelt Jan Franje. "We kregen zelfs feedback van klanten dat ze de nieuwe uien nog te flets van kleur vonden en dat ze nog oude uien wilden. Dat zegt wel wat over de vraag, want als ze uien tekort hebben, hoor je ze niet over de kleur!"