Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Lagere sjalottenoogst verwacht in Frankrijk

Het zijn spannende tijden voor de sjalottenteler. De weersomstandigheden in het voorjaar waren in ons land verre van ideaal. Het staat al vast dat de opbrengst lager zal zijn dan vorig jaar. De vraag dringt zich op: wat doet Frankrijk? De resultaten vielen het afgelopen jaar duidelijk tegen. Als we nog een jaar zulke lage prijzen hebben, zal dat ernstige consequenties hebben voor de sjalottenteelt in ons land. De blikken zijn gericht op Frankrijk, dat de sjalottenmarkt domineert. Hier vindt immers veruit de meeste teelt plaats. Een goede of slechte oogst zal grote impact hebben op de prijsontwikkeling. En dus op de resultaten voor de Nederlandse telers.Ook tegenvallende omstandigheden in Frankrijk

Welnu, ook Frankrijk had te maken met tegenvallende weersomstandigheden in het voorjaar. Er staat te weinig gewas op de landen en de nekjes van de sjalotten zijn te dun. Zelfs een laatste eindspurt zal de opgelopen achterstand niet meer kunnen compenseren. Ook in Frankrijk zal de opbrengst dus lager zijn.

Hoe laag, is nog niet precies te vertellen. Franse telers hebben de gewoonte om hun sjalotten relatief lang op het land te drogen. Het woord is aan het klimaat: als het lang droog blijft, zal de opbrengst nog enigszins meevallen. Voorzichtig kunnen we echter wel al concluderen dat de prijs positief zal uitpakken. Het zal het vertrouwen in de sector sterken. Dat is een goede ontwikkeling. En ook hard nodig, na het zwaar teleurstellende seizoen 2009.

Bron: Sjalot.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven