Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Rinus Moerdijk, Jan Boone, Wim Waterman en Wim Moerdijk

Frugi Venta draagt vier leden voor in noteringscommissie uien

Frugi Venta is door de beurscommissies LNCN (Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland) in Emmeloord en ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) in Goes benaderd voor deelname in de noteringscommissie voor uien. Na een enquête, waaruit bleek dat de leden deelname vanuit de landelijke handelsorganisatie van belang achtte, is het Comité Uienhandel van Frugi Venta aan de slag gegaan. Duidelijk was dat de noteerders breed gedragen moeten worden en de inbreng van transacties collectief en inzichtelijk moet zijn. In totaal worden in Nederland zo’n 1,3 miljoen ton plant- en zaaiuien verhandeld, waarvan ruim 70 procent in Zeeland wordt verwerkt. Nederland is de grootste exporteur van uien ter wereld en bedient meer dan honderd landen op alle continenten. Zo’n acht procent is slechts bestemd voor de binnenlandse markt.

Er is op democratische wijze gestemd, waarbij alleen bedrijven die daadwerkelijk handel met de telers doen verkiesbaar waren. Commissionairs, bedrijven die alleen uien verkrijgen via vaste contracten of uitsluitend een pool beheren werden niet verkiesbaar gesteld. Voor de zuidelijke noteringscommissie zijn Rinus Moerdijk (MSP-Onions te Nieuwdorp) en Jan Boone (Bowa te Waarde) voorgedragen. Voor de noordelijke commissie, Wim Waterman (Waterman Onions te Emmeloord) en Wim Moerdijk (Luctor Dronten te Dronten). De gekozen leden hebben hun verkiezing aanvaard en zullen vanaf heden zitting nemen in de noteringscommissie, namens Frugi Venta.

Het reglement en methodiek van noteren is uitgebreid besproken en wordt gedragen door alle noteerders. Bovendien werkt Frugi Venta aan een systeem om transacties gezamenlijk in te brengen. Voor de leden van Frugi Venta worden drie informatieavonden gehouden in Den Haag, Kruiningen en Emmeloord. Op deze avonden zal het systeem gepresenteerd worden. Indien u belangstelling heeft en lid bent van Frugi Venta bent u van harte welkom. Hoe meer bedrijven meedoen, des te betrouwbaarder de inbreng voor de notering is. Bovendien krijgen bedrijven in ruil voor deelname een schat aan informatie over transacties.

Tevens wordt op de informatieavonden een demonstratie gegeven over de detectie van aaltjes (Ditylenchus dipsaci). Met een microscoop wordt getoond hoe een bedrijf zelfstandig binnen een half uur uitsluitsel heeft of een partij besmet is. In de uiensector, waar alles draait om logistiek is snelheid een belangrijk punt. Leden mogen een monster meenemen om zelf te onderzoeken. Steeds meer landen stellen eisen met betrekking tot D. dipsaci. Op de informatieavonden kunnen bedrijven ook een kwaliteitsmicroscoop en toebehoren bestellen. Zo hebben commissionairs, sorteerbedrijven en exporteurs een betrouwbaar, goedkoop en snel middel om partijen te onderzoeken op besmetting.

Informatieavonden: Aanmelden via Inge Ribbens T: 070 33 55 010
  • Woensdag 25 augustus 20.00 uur in Den Haag (Frugi Venta, Bezuidenhoutseweg 82, Den Haag)
  • Dinsdag 31 augustus, 20.00 uur in Kruiningen (JWK-Onions, Stationsweg 8, Kruiningen)
  • Woensdag 1 september 20.00 uur in Emmeloord (Waterman Onions, Hannie Schaftweg 12, Emmeloord)

Voor meer informatie:

Gijsbrecht Gunter (Voorzitter): 06 52 123 146 of gagunter@gmail.com 
Inge Ribbens (Secretaris): 070 33 55 010 of ribbens@frugiventa.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven