Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Dirk Duijzer: Nooit berusten in de lethargie

"Rabobank kiest voor een Food & Agri strategie in de wereld"

Tholen - Dirk Duijzer, directeur Food & Agi van Rabobank Nederland, hield maandag een presentatie over duurzaam handelen. Zijn presentatie had de ondertitel 'praters en doeners in Nederland'. "Want er zijn de laatste jaren grote plannen van kabinetten, convenanten met branche-organisaties, vergaande visies van banken - waaronder de Rabobank, NGO's met veel onheilsboodschappen. Maar gebeurt er nog iets", vroeg Duijzer zich in Zeewolde af tijdens de bijeenkomst waarbij de zonne-energie installatie van de Maatschap Boon in gebruik werd gesteld.


Dirk Duijzer

Volgens de bankier gingen internationaal gezien eind 2007 de ogen weer open voor de wereldproblematiek. "De prijs van graan verdubbelde en de ogen gingen in de wereld weer open voor prijzen, markt en voedsel. Behalve in Nederland, want de Nederlandse burger heeft er nauwelijks iets van meegekregen. Waar in andere landen grote problemen ontstonden, heeft de Nederlandse burger dat over zich heen laten gaan. Je ziet het ook niet in de Nederlandse verkiezingsprogramma's terug. Nederland is in zekere zin dodelijk verlamd. De samenleving is niet betrokken bij voedsel en duurzaamheid van voedsel en willen het ook niet betalen. Tegelijkertijd zijn we een groot in- en uitvoerland en volledig afhankelijk van de landen om ons heen. We hadden niks te melden als we geen Duitsland achter ons zouden hebben liggen."

Op duurzaamheidsgebied kent Nederland volgens Duijzer een "in zichzelf gekeerde duurzaamheid. Kernenergie en melkveehouderij is prima, maar 'not in my backyard'. Een internationale afweging en bredere verantwoordelijkheid lijkt te ver gezocht. Als we het maar niet kunnen zien, ruiken of verantwoordelijk zijn", schetste Duijzer. "En in deze context moet je als onderneming durf hebben om de bedrijfsvoering aan de kant te gooien en helemaal over te gaan op duurzaamheid. Er zijn honderden argumenten om het niet te doen, maar ondernemen is risico's nemen en nooit berusten. En ik denk dat dit de enige methode is om van die ene koe die Adrie Boon in 1969 had, te komen tot het bedrijf nu."

Zo besloot Duijzer toch nog positief. "Op het bedrijf van de Maatschap Boon wordt gewerkt aan een voorsprong, in een polder die in de wereld een voorbeeld wil zijn. Rabobank hoopt dat als er één schaap over de dam is, dat er meer zullen volgen. De sector heeft onder druk gestaan en staat ten dele nog steeds onder druk, maar straks zal onze kracht nog beter zichtbaar zijn.Wij kiezen voor een Food & Agri strategie in de wereld. Dat kan alleen als je gelooft in je thuismarkt, in de Nederlandse boeren en tuinders! De combinatie met duurzaamheid is geweldig én noodzakelijk."

Klik hier om de videoreportage te bekijken

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven