Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"Jaap Haanstra: "Hoop niet dat areaalgroei zaaiuien doorzet"

LTO: Lagere oogst verwacht op meer hectares aardappelen

Ondanks een lichte groei van de oppervlakte consumptieaardappelen naar 72.100 hectaren (+2%) zal de oogst dit jaar aanzienlijk onder het niveau zitten van vorig jaar, verwacht voorzitter Jaap Haanstra van de vakgroep LTO Akkerbouw. De forse stijging van het areaal zaaiuien (+11%) naar 21.600 ha betekent niet automatisch ook hogere oogst in dubbele cijfers. Volgens Haanstra zou deze zelfs iets lager kunnen uitvallen dan in 2009.

De cijfers over ontwikkelingen in het akkerbouwareaal werden gisteren gepubliceerd door het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit is gedaan op basis van de eerste uitkomsten van de Landbouwtelling 2010, waarvan ruim 70% is verwerkt. Op kleigrond bleef het aantal hectares met consumptieaardappelen gelijk (49.600 ha). De toename is vooral geconstateerd op zand- en veengrond (22.500 ha, is +7%) met zogenoemde vroege aardappelen, die veelal af-land worden geleverd.

Al moet het overgrote deel van de aardappelen nog worden geoogst, zijn de verwachtingen niet hooggespannen. ,,Na de droogte in het voorjaar is het wel redelijk afwisselend weer geweest, maar de opbrengst per hectare zal naar waarschijnlijk lager liggen dan vorig jaar”, aldus Haansta. "Hetzelfde zie je bij de zaaiuien, want ook daar liggen de fysieke opbrengsten duidelijk lager."

Van vrijwel alle andere akkerbouwgewassen is de teeltoppervlakte in 2010 kleiner dan in het voorgaande jaar. Het totale akkerbouwareaal is volgens de CBS-cijfers met bijna 5% gedaald tot 947.700 hectaren. Al heeft het CBS daar nu nog geen cijfers over beschikbaar, wordt aangenomen dat de vermindering van akkerbouwareaal is terug te vinden in het areaal grasland en voor een beperkt deel in de groenteteelt in de vollegrond.

Haanstra noemt de lichte groei van het areaal consumptieaardappelen ‘niets bijzonders’. De groei van het aantal hectares met zaaiuien noemt hij fors. “Ik hoop niet dat we volgend jaar niet nog eens zo’n uitbreiding krijgen, want het is zeer de vraag of de markt dat aan kan.” De prijsvorming van dat product hangt vooral af van de export, vertelt hij. "Die loopt nu prima, de markt staat er goed. De vooruitzichten voor de oogst 2010 zijn derhalve gunstig", aldus de vakgroepvoorzitter.

Bron: LOT

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven