Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jonas Klinkert, PRP Benelux

"Een gewas groeit in de bodem, niet er op"

Tijdens de uiendag 2010 in Colijnsplaat is mij door de redactie van uiennieuws.nl gevraagd of ik iets kon schrijven over de bodem en zijn functie. Dit omdat ik bij PRP Technologies werk , een bedrijf dat sinds 40 jaar actief onderzoek doet tussen de werking van mineralen en bodemleven. Deze kennis is in een werkbaar product PRP SOL omgezet, wat de afgelopen 3 jaar ook in Nederland officieel is getoetst. Het belang van de bodem in de landbouw neemt toe, enerzijds doordat we meer kennis over de functie van de bodem en zijn biodiversiteit te weten zijn gekomen. Anderzijds door economische redenen. We moeten dezelfde en liever hogere opbrengsten halen, terwijl bestrijdingsmiddelen en bemesting gereduceerd moeten worden en in prijs stijgen.

Het is dan ook voor mij redelijk vreemd dat er in de praktijk bij de ondernemers nauwelijks aandacht is voor hun bodem. Stel u zelf de vraag, wat weet ik van de bodem en hoe vaak kijk ik in de bodem ? Waarom, simpel om de problemen die u ervaart te kunnen oplossen. Uit een bodemprofiel kunnen veel zaken worden “afgelezen”. Zo kun je direct zien of er onder te natte omstandigheden is geploegd of gezaaid. Of organisch materiaal zoals gewasresten goed verteren of niet. Het bodemleven zijn werk goed doet of afwezig is. Alleen als men de bodem begrijpt kan men ook de problemen doelgericht oplossen.

Vaak worden bepaalde maatregelen genomen zonder de gevolgen goed te overzien. Kilveren, draineren en diepploegen zijn kostbare maatregelen. Voordat je zulke maatregelen neemt, moet je als ondernemer wel voorbereid zijn op een andere manier te gaan telen. Denk bijvoorbeeld aan plassen op het land na het draineren omdat er een verdichte laag in de bodem zit. Gewassen die na het kilveren niet goed opkomen door mogelijk groot structuurbederf. Stuiven, aaltjes problematiek en opbrengstderving door het diepploegen. Zeker kunnen de bovengenoemde maatregelen een positief effect hebben, maar uitsluitend als er weloverwogen over wordt nagedacht.

Bodemleven stimuleren en verbeteren valt helaas nog onder de maatregelen die niet zo vaak worden genomen. Gek want voor een goede teelt is een gezonde bodem van groot belang. Een zaadje dat kiemt begint met zijn wortels, de mond om later de plant bovengronds van water en voedingsstoffen te voorzien. Kunnen de wortels zich slecht ontwikkelen dan zal de opname van voedingstoffen en dus de groei achterblijven.

Ook speelt bodemleven een cruciale rol in het goed kunnen opnemen van voedingsstoffen. Schimmels en bacteriën zijn noodzakelijk voor het afbreken van organisch materiaal en meststoffen en helpen de plant deze op te nemen. Wormen zijn belangrijk om lucht en de drainagecapaciteit van een bodem te verbeteren, dat ze tot rooiproblemen leiden licht aan ons en een verkeerde omgang met de bodem. Hierdoor kunnen ze zich explosief in bepaalde bodemlagen vermeerderen.
Ons bedrijf PRP richt zich dan ook op het laatste, onze producten zijn zeker geen wondermiddelen. Ze passen uitstekend in een teeltplan om bemesting te verminderen en de bodembiodiversiteit en hiermee de bodemgezondheid en structuur te optimaliseren.

Voor meer informatie:
Jonas Klinkert,
accountmanager PRP Benelux
Regio: Flevoland, Gelderland, Overijssel
tel: +31612865501
Publicatiedatum: