Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

UIKC vervolgt bewaaronderzoek

De afgelopen jaren kreeg het UIKC steeds vragen over: ‘wat is de beste manier om uien te drogen en verder te bewaren?’. In het verleden is hier door de SNUiF veel aandacht aan besteed. Destijds werd vooral ingestoken op behoud van kleur van de ui. Dit werd bewerkstelligd door de uien dan ook zeer groen te oogsten. Deze groene uien moesten dan met een hoge temperatuur (25 tot 30°C) bewaard worden. Tegenwoordig zijn de uien meer afgestorven en de vraag rijst of een kachel nog nodig is, of dat we zonder een kachel kwaliteit weggooien?

Om hierop antwoord te vinden heeft het UIKC op Agrarisch Innovatie en KennisCentrum Rusthoeve te Colijnsplaat een oriënterend onderzoek opgezet. Hierbij worden drie verschillende bewaarstrategieën met elkaar vergeleken in bewaarcellen van 2 ton, waarbij 9 monsterzakken op verschillende diepten zijn ingebracht op 8 september 2009.

Methoden
  • Strategie 1: dag en nacht draaien met buitenlucht zonder kachel, de buitenluchttemperatuur bepaalt de producttemperatuur, in de ochtend kan dan condensatie ontstaan op de ui.
  • Strategie 2: de temperatuur van de uien constant houden tussen 18 en 21°C. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een modulerende kachel.
  • Strategie 3: 5 dagen de inblaastemperatuur constant houden tussen 27 en 29°C. 5 dagen erna nadrogen op een temperatuur van 18 tot 21°C.

Nadat de uien droog zijn wordt bij alle strategieën alleen geventileerd met een vochtigheid lager dan 70% en afhankelijk van de buitenluchttemperatuur langzaam ingekoeld. Niet alleen wordt gekeken naar het resultaat, n.l. de kwaliteit van de uien maar ook naar het energieverbruik. UIKC voert dit onderzoek samen uit met Mol Schuddebeurs. De beoordeling van de monsters is uitgevoerd op 11 juni 2010 door 9 uienspecialisten verwerkers/commissionairs, 9 maanden na het inschuren.

Resultaten

Allereerst is er gekeken naar het indrooggewicht tijdens het bewaren. Hierin kwamen
geen opmerkelijke verschillen boven. In de kwaliteitsbeoordeling echter wel. In de
beoordeling zijn 9 monsters beoordeeld per bewaarcel. Deze zijn beoordeeld op een
schaal van 1 tot 5, met 1 als slechte kwaliteit en 5 een mooie glanzende ui. Hierin kwam strategie 3 het beste naar voren met een kwaliteitsscore van 4.1. Gevolgd door strategie 2 met een score van 3.4 en strategie 1 met een score van 3.0. Strategie 3 geeft dus een beduidend hogere score en komt als beste uit de proef.

In 2010 zal het bewaaronderzoek voortgezet worden met ondersteuning van Mol
Schuddebeurs en Mooy bv

Internet: www.uinovatie.nl of www.uikc.nl
Publicatiedatum: