Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Luc Remijn: Blijf product nauwlettend volgen bij opslag en bewaring

Kwaliteit bewaaruien sterk afhankelijk van tijdstip van opslag

Tholen – De kwaliteit van de bewaaruien in de lucht - of de mechanischekoeling is sterk gerelateerd aan het tijdstip van opslag. De uien die onder betere weersomstandigheden, voor de grote neerslag- periode, zijn opgeslagen zijn goed van kwaliteit. De uien die begin oktober zijn ingeschuurd hebben volgens Luc Remijn van UIKC/DLV Plant meer last van koprot en penicillium (de blauw-groene schimmelpluis in de hals) door de natte periode op het land en tijdens het inschuren. Het is zaak deze partijen goed te blijven nadrogen tijdens de bewaarperiode.



De uien die na de derde week van oktober zijn binnengereden verdienen alle aandacht van de teler omdat volgens Luc Remijn de kwaliteit van deze uien duidelijk minder is dan de vroeger geoogste, veel partijen zijn nog niet droog genoeg en moet er nu zeker worden bijgestookt om de uien op het juiste relatieve luchtvochtigheidgehalte van ongeveer 70% te krijgen. Bij de traditionele bewaring is het met de huidige lage buitentemperaturen moeilijk te ventileren met voldoende droge lucht zonder ondersteuning van een kachel.

Vooral Erwinia, watervellen blijven steeds vocht afgeven en alleen intern ventileren langer dan 3 dagen werkt onvoldoende drogend. Ventileren met menglucht ondersteund door een kachel is bij partijen waar een 'kwaliteitsgebrekje' aan zit de beste strategie. Let wel op dat het verschil in temperatuur tussen de partij en de inblaaslucht bij het nadrogen niet groter is dan zo’n 4-6 graden om kale uien te voorkomen. Vooral bij uien die alle weersomstandigheden op het veld hebben meegemaakt zijn daarvoor gevoelig.

Algemeen advies van Luc Remijn is de bewaarpartijen van de uien afhankelijk van de periode van opslag nauwlettend te volgen door enkele uien regelmatig open te pellen bij de hals. Bij aanwezigheid van penicillium, is het advies nadrogen. Zorg ook dat u aanwezig bent bij het tarreren van uw partij, omdat er grote verschillen kunnen optreden bij de verwachtingen van de teler en de werkelijkheid van de kwaliteit bij afname door de koper.