"Veel landen kunnen zelf telen, maar hebben een tekort aan water. En water wordt steeds duurder. In heel veel landen stijgt de waterprijs. Intelligente landen kijken dus naar de waterbehoefte van groenten- en fruitsoorten. Dan vallen producten als uien en appelen af om te telen en kiezen landen voor andere teelten. Ook kiezen veel landen in Zuid-Amerika voor de teelt voor de bio-diesel, omdat de olie schaarser wordt", weet Jaap.
"Klimaatproblemen in de wereld hebben de laatste drie jaren geleid tot hoge uienprijzen. Dit seizoen is het weer erg koud in Zuid-Amerika en dat schept weer grotere exportmogelijkheden", vervolgt de exporteur. Ook ligt de kostprijs in andere landen niet altijd laag. In Egypte is het uurloon $7,00 per dag en ligt de prijs van een hectare land op $250.000,--, wat neerkomt op een hoge kostprijs."
"Ook is de logistieke infrastructuur een groot voordeel. Van de Rotterdamse haven naar Brazilië kost het transport minder dan 0,06 euro per kilo. Hoe ver kom je met een vrachtauto voor dat geld?", vraagt Jaap zich af. "Ook ligt de kostprijs in andere landen veel hoger door de logistieke situatie. In Argentinie ligt de teelt op een afstand van 1.000 kilometer van Buenos Aires. Vanuit Nederland zijn we dan bijna goedkoper uit. Ze hebben daar een inflatie van 33% per jaar. Investeren wordt dan veel moeilijker."
"Ik kan nog veel meer factoren noemen die meewerken aan de koploperspositie van Nederland. Alleen ben ik er van overtuigd dat de functie van de traditionele bureau-exporteur raakt uitgespeeld. Exporteurs hebben geen gevoel bij uien en zien het product niet. Een exporteur investeert niet in de keten en gaat alleen uit van een negatieve visie. Wiskerke Onions heeft het afgelopen jaar 3.500.000 euro geïnvesteerd en gaat nog veel meer investeren de komende jaren", belooft Jaap.
Voor meer informatie:
Jaap Wiskerke
Wiskerke Onions
Stationsweg 8
4416 PJ Kruiningen
Tel.: (0113) 38 22 10
Fax: (0113) 38 12 23
www.wiskerke-onions.nl