Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“een absolute toegevoegde waarde voor de gehele keten”

DQFS schakelt volledig over op digitaal inspectie-en rapportagesysteem QC One

Tholen - De basis van een kwalitatieve, snelle en verse handel in groenten en fruit is voortdurende continuïteit en een inzichtelijke kwaliteitsbewaking in de gehele keten. Om de kwaliteitscontrole, inspectie en rapportage met een optimaal gemak mogelijk te maken, ontwikkelde QC One een nieuw online inspectie- en rapportageplatform in samenwerking met onder andere DQFS. Het nieuwe platform maakt het mogelijk om kwaliteitsrapporten online te beheren en te bekijken door inspecteurs, telers, verschepers, importeurs en exporteurs. Het systeem kenmerkt zich naast zijn laagdrempeligheid en stabiliteit en vooral door zijn doeltreffendheid. Deze is te danken aan de inbreng van de uiteindelijke gebruiker tijdens de ontwikkeling.


Thijs van Alebeek van QC One samen met Jan en Stefan Droogendijk van DQFS

Thijs van Alebeek van QC One en Stefan Droogendijk van DQFS werkten twee jaar in alle stilte aan het nieuwe platform. “Het idee is echt ‘aan de keukentafel’ ontstaan”, vertelt Stefan Droogendijk. “Thijs en ik kennen elkaar privé al geruime tijd. Ik wist dat hij gespecialiseerd is in het optimaliseren van data-informatie platformen en dat hij betrokken was bij de ontwikkeling van mobiele betaalsystemen. Op die manier zijn we eens gaan bekijken hoe zijn bedrijf ons kon ondersteunen met het verbeteren van informatiestromen. Bij het inspecteren, keuren en rapporteren van groenten en fruit ontstaat er natuurlijk vaak een enorme stroom van informatie, kwaliteitsrapporten, vrachtbrieven, keurdata, foto’s en nog veel meer. Voorheen moesten we dit allemaal handmatig invullen, verzamelen, archiveren, terugkoppelen naar importeur, exporteur, telers en andere betrokkenen. Vaak een tijdrovend en omvangrijk administratief proces. Dat moest in onze ogen doeltreffender en gemakkelijker kunnen.”


Een innovatie is de draadloze koppeling met de fotocamera. Deze werkt tot 25 meter en is volledig selfsupporting. De keurmeesters zijn op locatie niet afhankelijk van een lokaal netwerk.

“De AGF-handel staat natuurlijk nooit stil. Dus het direct beschikbaar hebben van dergelijke gegevens is een absolute must binnen de sector”, vult Jan Droogendijk van DQFS aan. “De kracht van het nieuwe systeem is dan ook het korte tijdsbestek waarbinnen de gegevens beschikbaar zijn. Zowel de controlerende instantie, importeur, exporteur, teler of zelfs telersvereniging beschikt in real-time over zijn benodigde informatie.”


Persoonlijke planning voor iedere keurmeester

Om een idee te krijgen van de functionaliteiten van het QC One platform, waren we te gast bij een inspectie van een partij Zuid-Afrikaanse grapefruits in de haven van Vlissingen. Opvallend tijdens de keuring van de citrus is dat Jan Droogendijk slechts gewapend met een iPad, camera, en enkele meetinstrumenten de koel- en vriesopslag betreedt. “Pen en papier kunnen we voortaan gelukkig thuis laten. Geen geknoei meer met vieze vingers”, lacht Jan. Hij legt de stappen uit die hij doorloopt tijdens een keuring. “In QC One staat de te keuren partij al gereed. Tevens is ook het aantal pallets, soorten, maten, telersnaam, vrachtgegevens en andere informatie direct beschikbaar. Vervolgens ga ik de partij identificeren en begin ik met keuren. De iPad vraagt mij nu stap voor stap om de waarnemingen in te vullen. Ik werk steeds een pallet of partij af. Het is onmogelijk dat ik iets vergeet of per ongeluk oversla.”


Jan en Stefan selecteren de juiste container

Stefan Droogendijk legt uit dat de interface volledig op het inspectieproces is afgestemd. “Het QC One platform denkt met ons mee en koppelt de waarnemingen van meerdere keurmeesters aan elkaar. Op het moment dat een collega-inspecteur bezig is met een partij grapefruit, waarbij hagelschade wordt geconstateerd, dan worden andere inspecteurs automatisch geattendeerd hier extra op te letten.” Jan benadrukt wel dat de keuring van alle producten nog steeds op telersniveau blijven plaatsvinden. “Dat zal ook altijd zo blijven. Het is en blijft ons streven om de gehele keten vanaf de telers een terugkoppeling te kunnen geven over het product.”


Gemakkelijke palletselectie

Alle verzamelde inspectie en keurdata wordt uiteindelijk verzameld en vrijwel direct geüpload naar het QC One datamanagement systeem. Eenmaal goedgekeurd door een bevoegd persoon, wordt deze data zichtbaar voor de betrokken partijen. Deze informatie komt bijvoorbeeld bij een importeur in zijn persoonlijke QC One-inbox. Het is mogelijk om vanuit waar dan ook ter wereld via een browser op het QC-one dashboard in te loggen. Alle informatie is hier direct zichtbaar, inclusief waarnemingen, vrachtgegevens, inspectierapport en foto’s.


Alle partijen ontvangen gratis een persoonlijk account

Een gebruiker van QC One kan zelf bepalen met wie hij deze informatie wil delen, maar alle data is wel veilig en zeker afgeschermd voor onbevoegden. Droogendijk : “De gehele keten is nu beter op elkaar afgestemd en maakt gebruik van een uniform platform waaraan nog veel meer informatie uit andere systemen is te koppelen. Het is niet alleen een toegevoegde waarde voor ons bedrijf, maar voor de algehele industrie. De mogelijkheden zijn eindeloos!”


Snel een inspectierapport inclusief de foto’s en bijzonderheden bekijken


QC One werkt op licentiebasis, voor meer informatie:
QC One
www.QCone.com
info@qcone.com

Voor meer informatie over DQFS:
www.DQFS.nl
info@dqfs.nl