Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trendboek Adjiedj Bakas:

Doorbraakinnovaties zetten foodsector op zijn kop

Er is een revolutie gaande in de voedselindustrie. Op tal van terreinen zullen innovaties de komende jaren tot echte doorbraken leiden. Zowel in de landbouw, veeteelt als voedselindustrie. In zijn nieuwste trendboek The Future of Food beschrijft Adjiedj Bakas wat ons te wachten staat. Voor wie goed voorbereid wil zijn op de toekomst, is zijn optimistische boek een must read.

Een heerlijk hapje dat uit afval wordt vervaardigd. Fruit dat vijf dagen langer in het schap van de supermarkt houdbaar is. De komst van nieuwe groente en fruit die in het laboratorium ontwikkeld zijn. De medicalisering van voedsel. Criminelen die op dieet gaan om op het juiste pad te blijven. En de overstap naar het eten van sprinkhanen en andere ongewervelde dieren (maar vermomd als proteïneburger, want consumenten houden niet van insecten). Het is slechts een greep uit de vele innovaties die trendwatcher Bakas beschrijft in The Future of Food, dat op 25 oktober verschijnt tijdens het internationale congres Food Valley in Wageningen.

In leegstaande kantoren zal straks op grote schaal stadslandbouw plaatsvinden, schrijft Bakas. Dichtbij de afnemers, dus zonder files en met lage transportkosten. En wat is nou lekkerder dan een vers geplukt tomaatje? Door het gebruik van nieuwe led-techniek is zonlicht bovendien niet meer nodig. In zo'n verticale kas kunnen heel wat komkommers, sla en andere groenten verbouwd worden.

Door het enorme tempo aan innovaties verwacht Bakas dat het mogelijk is genoeg eten voor de hele wereldbevolking te produceren. Alleen moeten we dan wel af van het idee dat we terug moeten naar de keuterboertjes uit grootmoeders tijd. Efficiëntie en grootschaligheid zijn noodzaak. En we zullen moeten accepteren dat genetische modificatie van planten en dieren ons kunnen helpen de wereldwijde voedselproductie te verhogen. Bakas: 'De positie van milieuorganisaties als Greenpeace is onhoudbaar. En wellicht zelfs misdadig, want hoeveel eten ontzeggen ze de wereld straks?'

Met zijn boek The Future of Food hoopt Bakas de agrarische sector, voedselverwerkers en voedselverkopers (horeca en winkels) van inspiratie te voorzien. Voor de nieuwsgierige consument, die wil weten wat hem te wachten staat, is het een mooi kijkje in de keuken van de toekomst.

Aan het boek werken hoofdrolspelers in de foodsector mee, onder wie Sander Van der Laan (CEO Albert Heijn), Colette Cloosterman-Van Eerd (CEO Jumbo Supermarkten), Aalt Dijkhuizen (hoogleraar Wageningen Universiteit), Louise Fresco (hoogleraar Universiteit van Amsterdam) en Roger van Hoesel (directeur Food Valley). Topkok Pierre Wind schreef een wervelend voorwoord en onder andere Catherine Keyl, Henkjan Smits en Pernille La Lau tekenden voor prikkelende columns.


www.bakas.nl/2012/06/15/the-future-of-food/

Publicatiedatum: