Doorbraakinnovaties zetten foodsector op zijn kop
Een heerlijk hapje dat uit afval wordt vervaardigd. Fruit dat vijf dagen langer in het schap van de supermarkt houdbaar is. De komst van nieuwe groente en fruit die in het laboratorium ontwikkeld zijn. De medicalisering van voedsel. Criminelen die op dieet gaan om op het juiste pad te blijven. En de overstap naar het eten van sprinkhanen en andere ongewervelde dieren (maar vermomd als proteïneburger, want consumenten houden niet van insecten). Het is slechts een greep uit de vele innovaties die trendwatcher Bakas beschrijft in The Future of Food, dat op 25 oktober verschijnt tijdens het internationale congres Food Valley in Wageningen.
In leegstaande kantoren zal straks op grote schaal stadslandbouw plaatsvinden, schrijft Bakas. Dichtbij de afnemers, dus zonder files en met lage transportkosten. En wat is nou lekkerder dan een vers geplukt tomaatje? Door het gebruik van nieuwe led-techniek is zonlicht bovendien niet meer nodig. In zo'n verticale kas kunnen heel wat komkommers, sla en andere groenten verbouwd worden.
Door het enorme tempo aan innovaties verwacht Bakas dat het mogelijk is genoeg eten voor de hele wereldbevolking te produceren. Alleen moeten we dan wel af van het idee dat we terug moeten naar de keuterboertjes uit grootmoeders tijd. Efficiëntie en grootschaligheid zijn noodzaak. En we zullen moeten accepteren dat genetische modificatie van planten en dieren ons kunnen helpen de wereldwijde voedselproductie te verhogen. Bakas: 'De positie van milieuorganisaties als Greenpeace is onhoudbaar. En wellicht zelfs misdadig, want hoeveel eten ontzeggen ze de wereld straks?'
Met zijn boek The Future of Food hoopt Bakas de agrarische sector, voedselverwerkers en voedselverkopers (horeca en winkels) van inspiratie te voorzien. Voor de nieuwsgierige consument, die wil weten wat hem te wachten staat, is het een mooi kijkje in de keuken van de toekomst.
Aan het boek werken hoofdrolspelers in de foodsector mee, onder wie Sander Van der Laan (CEO Albert Heijn), Colette Cloosterman-Van Eerd (CEO Jumbo Supermarkten), Aalt Dijkhuizen (hoogleraar Wageningen Universiteit), Louise Fresco (hoogleraar Universiteit van Amsterdam) en Roger van Hoesel (directeur Food Valley). Topkok Pierre Wind schreef een wervelend voorwoord en onder andere Catherine Keyl, Henkjan Smits en Pernille La Lau tekenden voor prikkelende columns.
www.bakas.nl/2012/06/15/the-future-of-food/