Veel komt illegaal via Oost Europa binnen

Spaanse telers getroffen door 'belachelijk lage' prijzen van Chinese knoflook

Eind juli was de knoflookoogst in het Spaanse Cordoba ten einde. De telers verdienen er maar weinig aan. De prijzen liggen rond de 0,4 en 0,7 euro/kg, afhankelijk van de kwaliteit. Vorig jaar bracht een kg 0,9 euro op, wat betekent dat de prijzen met 22-55% gedaald zijn. De gemiddelde prijs in 2016 lag op 1,3 euro.

De oorzaak van deze situatie ligt niet in Spanje, maar in China. Dat land is verantwoordelijk voor 83% van de wereldteelt van knoflook. De Chinezen hebben hun product extreem laag geprijsd. Volgens Miguel del Pino, voorzitter van knoflooktelers in Spanje, nam de EU enkele jaren geleden maatregelen om knoflook van buiten de EU te weren.

Via Oost-Europa
Del Pino legt uit dat deze maatregelen de illegale knoflookimport via Portugal en het VK wilden tegengaan. "Nu komt veel via Oost-Europa binnen. Dit betreft landen die nooit knoflook geteeld hadden en nu opeens hun teelt enorm hebben verhoogd. Dat maakt ons argwanend."

Naar aanleiding van een onderzoek onder sommige telers is men tot de conclusie gekomen dat het areaal voor 2019 met 15% verkleind moet worden ten opzichte van het huidige jaar. Nu is het aantal ha al 10% minder dan in 2011. Als reden wordt de prijsdaling genoemd en het feit dat 'knoflook een product is dat veel kost om te telen'.

Dit jaar was het teeltvolume 22.121 ton: 6% lager. Gemeld moet worden dat het seizoen 2 weken later begon door regen in maart en april. De belangrijkste markten voor de knoflook uit Cordoba zijn internationaa:, 90% wordt geëxporteerd.

Bron: abc.es


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018