botsing met ambtenaren

Chinese knoflooktelers moeten teelt stoppen vanwege vervuiling

Afgelopen weekend botsten dorpsbewoners in het zuidwesten van China met ambtenaren in een geschil over hun recht om knoflook te telen op land waar volgens de plaatselijke autoriteiten overmatig gebruik van kunstmest een meer had vervuild.

De onenigheid begon in augustus toen telers in het district Eryuan in de provincie Yunnan te horen kregen dat ze niet meer op het land mochten aanplanten, maar gecompenseerd zouden worden voor hun verliezen. In een op 28 augustus door de regering uitgegeven kennisgeving stond dat huishoudens 175 dollar krijgen voor elke mu (0,07 hectare) knoflook die ze al hadden verbouwd en 87,50 dollar voor elke mu die ze van plan waren te gebruiken maar nog niet hadden beplant.

Telers zeiden echter dat ze al bijna twintig jaar knoflook in het gebied verbouwden en dat de compensatie onvoldoende was.

Sg.news.yahoo.com meldde hoe ambtenaren op zaterdag waarschuwden dat ze de volgende dag de knoflookplanten zouden gaan verwijderen, maar de gemoederen oplaaiden in de stad Sanying toen ze met graafmachines en onkruidmachines aankwamen. Het verbod op knoflookteelt werd opgelegd in 16 steden in Eryuan als onderdeel van de inspanningen van de lokale overheid om het Erhai meer, een plaatselijke toeristische attractie, te beschermen.

De knoflookteelt gaat vaak gepaard met het gebruik van grote hoeveelheden kunstmest en beschermingsmiddelen, waarvan werd vastgesteld dat ze de belangrijkste verontreinigende stoffen in het meer waren, stroomafwaarts van Eryuan.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2018