Niederösterreich: uienmarkt is in evenwicht, wortelmarkt ongewijzigd

Aardappelen: prijsstijging verwacht
De Oostenrijkse aardappelmarkt vertoont zich momenteel stabiel. De oogst is bijeengebracht en de leveringen aan de handelaren nemen reeds duidelijk af. Een bovengemiddeld hoog uitsorteringspercentage wegens aantasting door draadworm is helaas nog steeds aan de orde van de dag. Wat betreft de vraag zijn er nauwelijks veranderingen ten opzichte van de voorgaande weken. De binnenlandse afzet is zoals gebruikelijk voor het seizoen niet spectaculair, de markt kan goed worden voorzien. Ook de export is momenteel nog van noemenswaardige omvang. De telersprijzen liggen meestal nog stabiel op het niveau van de voorgaande weken. Gezien dat het aanbod te overzien is, het grote uitsorteringspercentage en het goede internationale prijsniveau verwacht men in de komende weken een bijpassende prijsstijging. In Niederösterreich werd voor middelgrote aardappelen onlangs meestal 18 tot 20 euro per 100 kg betaald en voor overmatig grote aardappelen tussen de 15 en 18 euro per 100 kg. Voor draadwormvrije premiumaardappelen met AMA-keurmerk, geschikt voor in een kleine verpakking, worden prijzen tot 24 euro per 100 kg gehaald. Uit Oberösterreich worden prijzen tot 22 euro per 100 kg genoemd.

Hogere exportprijzen voor uien
De Oostenrijkse uienmarkt is in evenwicht. Een goed toereikend aanbod stuit op een tevredenstellende vraag. Vooral de export loopt uiterst goed. De binnenlandse afzet verloopt op seizoensgebruikelijk niveau. Terwijl er nog weinig beweging in de binnenlandse prijzen zit, is er in de export vaak al de ene of andere prijsverhoging realiseerbaar. In z'n geheel genomen liggen de telersprijzen echter op het niveau van voorgaande week. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, liggen de prijzen afhankelijk van kwaliteit en grootte meestal tussen de 28 euro en 32 euro per 100 kg.

Geen verandering op de wortelmarkt
Op de wortelmarkt in Niederösterreich verloopt alles in rustige banen. De oogst vordert slechts traag, aangezien de voor deze tijd van het jaar ongebruikelijk warme temperaturen niet bepaald bevorderlijk zijn voor de opslag. Het beschikbare aanbod blijft te overzien en de binnenlandse afzet verloopt gestaag op seizoensgebruikelijk niveau. Qua prijzen zijn er geen veranderingen ten opzichte van de voorgaande weken.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven