Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties op oogstraming

Telers krijgen weer geld voor uien

Volgens de oogstraming van het CBS valt de oogst van consumptieaardappelen, uien en suikerbieten dit jaar flink tegen. Het CBS verwacht dat er in 2018 de helft minder uien zijn geoogst. Terwijl de ene teler zijn oogst zag mislukken, is de andere teler redelijk tevreden over dit seizoen. “Door het lage aanbod zijn de prijzen flink gestegen”, vertelt teler Jan Willemsen aan BNR.

Hoewel de oogst van teler Levien Jacobs uit Den Bommel dit jaar 50 procent lager uitviel als normaal, klaagt hij niet. “Waarschijnlijk wordt er dit jaar voor de uien dubbel zoveel betaald. Ook voor aardappelen hopen we het dubbele te krijgen.” Toch kan niet elke teler opgelucht ademhalen bij de hogere prijzen. “Het verschil zit hem in wie de afgelopen zomer beschikking over zoet water had. Via het Haringvliet is er voldoende zoet water om te beregenen en dat hebben we dus ook gedaan.”

Zeeland
In Zeeland hadden telers een groter probleem. Daar zijn de eilanden omgeven door zout water waardoor de telers niet konden beregenen. “In Zeeland zijn er telers die geen uien hebben geoogst, omdat het de moeite niet meer waard was. Te slechte kwaliteit en te lage volumes. Ook de aardappeloogst ligt in Zeeland op diverse plekken een derde lager als gewoonlijk”, aldus Jacobs.

Bewaring
De droogte heeft niet enkel invloed gehad op de volumes, maar ook op de maten en de kwaliteit. Volgens LTO Nederland hebben de gewassen niet kunnen groeien zoals ze normaal doen, dus kun je dit terugzien in de maten. Een ander gevolg van de droogte is het lagere vochtgehalte in de aardappelen en uien. Dit kan een negatief effect hebben op de bewaring.

Extreem
“De impact van de droogte is extreem dit jaar”, zegt Cor Pierik van het CBS. De aardappelen en uien liggen gewoon in de schappen en zijn iets duurder geworden. LTO Nederland ziet dat de prijs voor een kilo uien zo’n 25 cent is gestegen. Ook Albert Heijn bevestigt dat de verkoopprijs is gestegen. “De prijs loopt op omdat het aanbod schaarser is en de vraag gelijk blijft.”

De Holland Onion Association verwacht dat er meer uien van het Zuidelijk Halfrond richting Nederland zullen komen. En dit zal met name gaan om uien uit Nieuw-Zeeland.

Bron: BNR/NOS/RTV Rijnmond

Publicatiedatum: