Af-landpool uien 2018 perfect verlopen

Het uienteeltseizoen van 2018 zal niet snel vergeten worden. Zonder te overdrijven kan er gesteld worden dat de oogstomstandigheden perfect waren, het overal te droog was en de uienprijzen grote stappen omhoog hebben gemaakt. In die omstandigheden heeft de uien af-landpool een goede prestatie neergezet. De poolprijs voor de gele uien is uitgekomen op € 21 en de poolprijs van rode uien is uitgekomen op € 29,40 per 100 kg.

Onvergetelijk uienseizoen: meer areaal, minder uien en stijgende prijzen
Al direct aan het begin van het teeltseizoen werd duidelijk dat het een bijzonder uienjaar ging worden. Het CBS had becijferd dat er een recordvolume aan uien werd geteeld. Prijzen lagen tot en met eind juni rond de € 6 tot € 7 per 100 kg. Naarmate de droogte en de warmte langer aanhield, steeg de stemming in de uienmarkt van oogst 2018. De droogte en warmte heeft zijn sporen nagelaten in veelal matige tot zeer matige opbrengsten. Ter vergelijking: dit jaar komt de gemiddelde opbrengst in de af-landpool uit op 40 ton per hectare. In oogst 2017 was de gemiddelde opbrengst in de af-landpool ruim boven de 60 ton per hectare.

De gerealiseerde uienpoolprijs van Agrifirm loopt in de pas bij het af-landseizoen van 2018. Bij de start van het af-landseizoen lagen de prijzen voor gele uien rond de € 15 en bij het slot zaten de prijzen rond de € 25. Met een poolprijs van € 21 heeft Agrifirm een prima resultaat neergezet. De verwachting is dat de uienprijzen verder kunnen stijgen en dat geeft veel vertrouwen in een goed resultaat voor de bewaarpools van Agrifirm.

De uien in de pool worden verspreid over Nederland geteeld. Wat opvalt: de mooiste, blanke uien komen dit jaar uit Groningen, Drenthe en Friesland. De oogst van 2018 verliep vlekkeloos. De logistiek functioneerde dit jaar volgens de verwachtingen. De uien werden schoon en droog geoogst, dus er is nauwelijks sprake van tarrakorting. Kortom: perfect verlopen.

Af-landpool
Agrifirm biedt al vele jaren voor de Nederlandse uientelers uienpools aan. Een grote groep telers kiest ervoor om de uien via de pools van Agrifirm te verhandelen. Vertrouwen en een altijd nette financiële afwikkeling zijn de belangrijkste pijlers.

Leden van Agrifirm ontvangen bovenop de poolprijs medio 2019 het ledenvoordeel ter hoogte van 
€ 1,- per ton. Hiermee komt de poolprijs op respectievelijk € 21,10 (gele uien) en € 29,50 (rode uien) per 100 kg.

*Alle genoemde prijzen in dit artikel zijn per 100 kg tenzij anders vermeld.

Bron: Agrifirm


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven