Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
William Nannes (Beemsterboer): Goede vraag naar roze Crimsun-ui

"Uienmarkt redelijk vast; Afrika stabiele afnemer"

Tholen - De uienexport loopt momenteel redelijk door. Dat zegt William Nannes van de firma Beemsterboer uit Warmenhuizen. "Wij richten ons hoofdzakelijk op de markten buiten Europa. Daar zie je dat afnemers als het Verre Oosten, Maleisiƫ en Braziliƫ, waar aan het begin van het seizoen veel uien naar toe gingen, momenteel stil zijn. Het Oostblok is nog niet aan de markt. Wel gaan er redelijk veel uien naar Afrika, met name richting Senegal. Het nadeel is wel dat je afhankelijk bent van de afvaarten van de boten."



De baalprijs van uien ligt onveranderd op een niveau rond de 15/16 euro. "De boer zit er redelijk stevig in en de ervaring leert ook wel dat de boeren zich tot januari koest zullen houden. De prijzen bij de boer liggen momenteel rond de 12 cent. Dan hoef ik jou niet uit te leggen dat het als pakstation of exporteur moeilijk is om geld te verdienen."

 Als je aan het begin van het seizoen flink had ingekocht, had je achteraf wel goed gezeten. Nu is het bij de pakstations relatief rustig. De huidige Nederlandse export van zo'n 20.000 ton is wel nodig om de uienvoorraad weg te werken. Daarbij zorgt de 30.000 ton sorteercapaciteit voor concurrentie", zegt William. "Ook hier in de omgeving is er nog een behoorlijk volume niet gerooid. En naarmate de winter vordert, wordt de kans op regen er niet kleiner op. De vraag is hoe deze uien er kwalitatief uitkomen."



Crimsun
In 2007 introduceerde Beemsterboer de roze Crimsun-ui op de Nederlandse markt. Volgens Nannes is de vraag naar deze niche-ui redelijk. "We hebben dit jaar een zelfde areaal Crimsun-uien als vorig jaar. Met name afnemers uit Afrika en Latijns-Amerika weten de unieke eigenschappen van deze ui te waarderen. Het is een redelijk laat ras en daar zit'm gelijk de uitdaging in, omdat deze markten relatief vroeg bediend moeten worden. Komend jaar zullen we de Crimsun ook presenteren tijdens de Fruit Logistica in Berlijn."