Automatiseringsslag sorteren en verpakken van uien zet door

Vos Onions sorteert en verpakt uien voor exporteurs. Het bedrijf heeft geïnvesteerd in modernisering van het machinepark en ook de komende jaren heeft verdere automatisering de aandacht, zo valt te lezen in de november-editie van Primeur.      

Tien jaar geleden streek Vos Onions neer op het industrieterrein aan het Bagijnhof in het Brabantse Veen. Het bedrijf sorteert en verpakt uien voor een groep vaste exporteurs. Het merendeel van de uien wordt ingekocht op de vrije markt via commissionairs. “Zij weten precies wat onze klanten willen en zoeken op basis daarvan de meest geschikte partijen”, vertelt Arian Vos van Vos Onions. Wanneer we hem spreken halverwege oktober worden er alweer volop uien van de nieuwe oogst verwerkt. Het najaar is traditioneel de drukste periode van het jaar, hoewel het sorteren en verpakken van uien volgens hem tegenwoordig het hele jaar goed doorloopt. “Zeker als Afrika aan de markt is hebben we veel werk.” Vos Onions verpakt de uien naar wens van de klant. Het merendeel wordt verpakt in netzakken van 25 kilogram maar de uien kunnen verpakt worden vanaf 5 kilogram tot aan bigbags.

Arian laat weten momenteel met name aan de inkoopkant voor uitdagingen te staan. “De vraag is goed maar veel boeren houden hun uien vast. Daardoor hebben de meeste sorteerders nu weinig op voorraad. Om marge te houden, zouden er voor het goede eigenlijk een aantal weken tussen de aankoop en het afleveren moeten zitten. Als we het moeten hebben van de daghandel valt er voor ons weinig te verdienen.” Hij merkt op dat de prijzen normaal gesproken in het plantuien seizoen naar beneden duiken, waarna de markt weer aantrekt. “Dit jaar zijn de prijzen eigenlijk het gehele seizoen gestaag gestegen. De telers staan dan ook nog niet te springen om hun product te verkopen. Hoe de markt verder zal verlopen blijft lastig te voorspellen, maar het belooft een spannend seizoen te worden.”    

Flexibel inspelen op de markt
Naast het kiezen van een geschikt aankoopmoment vraagt ook het vinden van de juiste partijen de aandacht. De kwaliteit van de uien is volgens Arian heel wisselend dit seizoen. “De uien van de zwaardere grond, uit bijvoorbeeld Flevoland en de Noordoostpolder, zijn over het algemeen beter van kwaliteit. Je moet echt goed op blijven letten. Iedereen heeft zijn eigen kijk op de markt. Door het juiste aankoopmoment en de beste partijen te selecteren proberen we toch wat te kunnen verdienen. We moeten het echt hebben van onze flexibiliteit en zoeken het niet in de grootste volumes."

Terwijl veel andere pakstations in de loop der jaren zelf zijn gaan exporteren, heeft Vos Onions er bewust voor gekozen trouw te blijven aan haar roots. Dit betekent echter niet dat het bedrijf niet in ontwikkeling is. De afgelopen jaren werd geïnvesteerd in modernisering en automatisering van de verpakkingslijn. Onlangs werden nog twee nieuwe machines van Manter in gebruik genomen. De MBP HS (Manter Bag Placer High Speed) voor het automatisch aanhangen van zakken met gaten en een strip en SAB HS (Semi Automatic Bagger High Speed) voor verpakken van enkele jute zakken en netzakken. “Bij de aanschaf van deze machines waren voor ons vooral constantheid en betrouwbaarheid belangrijke eisen. De machines zijn elke dag in productie. Een hoge capaciteit is natuurlijk mooi meegenomen maar als je veel missers hebt, haalt het niets uit.”

Machines steeds sneller en onderhoudsvriendelijker
Arian vertelt dat de machines eveneens gebruiksvriendelijk en onderhoudsarm zijn. “Het snel en eenvoudig kunnen omstellen is een groot voordeel. Verder moeten de machines makkelijk te reinigen en goed afgeschermd zijn, gezien er veel stof vrijkomt bij de verwerking van uien. Wat dat betreft zijn de nieuwe machines echt wel een vooruitgang. In plaats van beweging met kettingen worden tegenwoordig tandriemen gebruikt. Deze rekken niet en zijn minder onderhevig aan slijtage door stof. Verder bestaan de machines voor een groot deel uit RVS en is de snelheid enorm verbeterd.” Arian sluit verdere automatisering niet uit. Met name de ontwikkelingen op gebied van optisch sorteren heeft zijn aandacht. De uien worden bij Vos Onions nog met de hand uitgelezen. “Dit gaat in de toekomst wellicht veranderen. In het begin had ik er nog geen hoge pet van op, maar gezien de huidige ontwikkelingen sta ik er wel voor open. De resultaten van optisch sorteren zijn steeds beter. Bovendien wordt handwerk alsmaar duurder. Zodra de techniek 100 procent werkt en betaalbaar is, gaan we hier serieus naar kijken.”       

Manter International is fabrikant van weeg- en verpakkingsmachines voor AGF. De machines vinden hun weg naar alle uithoeken van de wereld en het bedrijf is continu in beweging. Zo is sinds dit jaar de Manter Service App beschikbaar, waarmee het serviceproces met de klant verbeterd wordt. Met deze applicatie voor de smartphone en tablet is het onder andere mogelijk nieuwe machines te visualiseren en extra onderdelen te bestellen. Vos Onions kocht in 1999 haar eerste Manter weegmachine en kiest sindsdien steeds weer voor Manter. “We zijn gewoon heel tevreden over de samenwerking. Het klikt met de vertegenwoordiger en de IT’er, er wordt echt naar onze wensen geluisterd en bij storingen kunnen we altijd op een snelle en goede service rekenen. Dat is gewoon prettig werken”, besluit Arian.

Arian@vosonions.nl
a.hoekstra@manter.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven