Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog huisarts Tamara de Weijer:

"Groenten als medicijn: een gezonde ontwikkeling!"

Wat is de invloed van groenten op de gezondheid van een mens? Dit is een vraag waar huisarts Tamara de Weijer wel raad mee weet. Sinds vijf jaar is ze gespecialiseerd in het toepassen van voeding- en leefstijladviezen in haar praktijk. Daarnaast is ze ambassadeur van het ‘Nationaal Actieplan Groenten en Fruit’ en voorzitter van ‘Vereniging Arts en Leefstijl’.

De merken SweetPoint en PapriCo, die binnen Coöperatie DOOR gespecialiseerd zijn in (punt)paprika, vroegen Tamara naar haar visie en ervaringen rondom dit onderwerp. Conclusie: geen pillen maar paprika!

Vroeger zat vet in het verdomhoekje, nu is het suiker. En wetenschappers, foodies en bloggers discussiëren hardnekkig over het wel of niet eten van brood en dierlijke producten. Groenten daarentegen, zijn nooit onderwerp van discussie. Waarom? Iedereen weet dat ze ongelofelijk goed voor de gezondheid zijn, dankzij alle vitaminen, mineralen en vezels die erin zitten.

Geen pillen maar (punt)paprika
Groenten zijn natuurlijk niet de heilige graal voor alle gezondheidsproblemen. Maar de slogan van de Vereniging Arts en Leefstijl is niet voor niets ‘Geen pillen maar paprika’. Wist je bijvoorbeeld dat een puntpaprika maar liefst vier keer zoveel vitamine C als een sinaasappel bevat? En de oranje blokpaprika veel Zeaxanthine, wat een belangrijke stof voor je ogen is. Zouden we met zijn allen meer (punt)paprika en andere voedingsrijke groenten eten, dan is de kans op ontwikkeling van ziektes veel kleiner.

Een blik op de toekomst
We worden tegenwoordig steeds ouder, maar we zijn ook steeds vaker ziek… Tussen de vijf en tien miljoen mensen hebben één of meerdere chronische aandoeningen. En als het zo doorgaat heeft in 2040 maar liefst 62 procent van de Nederlandse bevolking obesitas! Om de cijfers omlaag te brengen, is het belangrijk dat we groenten en fruit weer meer als medicijn gaan inzetten. Een van de regels uit de bekende ‘Eed van Hippocrates’ die artsen afleggen is niet voor niets altijd geweest: “Ik zal leef- en dieetmaatregelen inzetten ten bate van de zieken, naar beste weten en oordeel; ik zal ze behoeden voor schade en onrecht”. Helaas is daar in de huidige aangepaste eed niets meer over terug te vinden.

Verschuiving van medicijnen naar groenten
Mensen slikken van nature liever geen medicijnen. Als een soort reflex wordt toch vaak medicatie voorgeschreven, terwijl een verandering in leefstijl een perfecte oplossing kan zijn. Gelukkig beseffen steeds meer artsen dat voor leefstijl-gerelateerde aandoeningen een leefstijlverandering op nummer één moet staan in plaats van het voorschrijven van medicatie. Ook merk ik dat mensen vaak wel gezonder wíllen eten, maar niet goed weten hoe. Daar kunnen huisartsen prima in begeleiden, door bijvoorbeeld de suggestie te geven om één broodmaaltijd te vervangen door een kop soep of een salade. Dat levert al snel honderdvijftig gram extra groenten op!

Samenwerken en één boodschap uitdragen
Het stimuleren van gezond eten is iets wat we samen moeten doen. De overheid, zorgverleners, zorgverzekeraars en scholen. De overheid moet niet bang zijn om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat ongezonde producten duurder worden en gezonde producten juist goedkoper. En telers, boeren en producentenorganisaties mogen zich ervan bewust zijn dat ze een stukje gezondheid in handen hebben. Door de samenwerking op te zoeken kunnen zij mooie initiatieven realiseren, zoals rondleidingen aan schoolklassen geven. Kinderen zijn tenslotte de burgers van de toekomst en vinden het vaak enorm leuk om te zien hoe het allemaal groeit. Zo introduceren we ze op een speelse manier met gezonde voeding.

Focus op gezond gemak
Een hele slimme manier om consumenten te helpen gezond te eten, zijn de verse maaltijdpakketten in de supermarkt. De thuiskoks volgen simpelweg het lijstje en binnen no-time staat een gezonde maaltijd op tafel. Voorheen waren het zogeheten wereldgerechten uit pakjes en zakjes en een minimale hoeveelheid groenten. Nu zijn het pakketten vol met verse groenten. Dat is al een prachtige steun in de rug voor mensen om gezond te koken! Ook op treinstations ontspruiten steeds meer saladebars en in de to-go supermarkten en nieuwe afhaalgelegenheden zie je dat het aanbod alsmaar gezonder wordt. Zoals voedzame maaltijden met honderdvijftig tot tweehonderd gram groenten, die je zo mee de trein in kan nemen.

Dit artikel startte met de vraag: ‘Wat is de invloed van groenten op de gezondheid van een mens?’ Daarop kunnen we volmondig antwoorden dat die absoluut groot is. Gelukkig is iedereen zich daar steeds meer van bewust en gaan we de goede kant op!

SweetPoint en PapriCo zijn lid bij Coöperatie DOOR U.A., die verantwoordelijk is voor de verkoop en marketing van de producten van haar leden.

Door: Tamara de Weijer

Publicatiedatum: