Vijf gemakkelijke manieren

Uien snijden zonder een traan te laten

Uien snijden laat meestal de tranen over je wangen rollen. Dit komt omdat je ogen geïrriteerd raken door druppeltjes die de uien loslaten. Dat gebeurt omdat tijdens het snijden een gas syn-Propanethial-S-oxide vrijkomt. Deze gassen creëren een mild zuur.

In je ogen wrijven is een slecht idee, omdat je handen waarschijnlijk vol traanopwekkend uiensap zitten. De ogen tranen om zichzelf te beschermen. Standardmedia.co.ke heeft 5 manieren om zonder tranen uien te snijden:

1. Snij terwijl je kauwgum kauwt
Klinkt lekker, toch? En 't werkt! De theorie is dat iets in je mond hebben ervoor zorgt dat je door je mond ademt, waardoor je de druppeltjes inademt voordat ze je ogen bereiken.

2. Bevries de ui
Leg de ui 5 minuten in de vriezer voor je gaat snijden. De theorie hierover zegt dat de ui de tranen veroorzakende stoffen in zich opneemt. Maar de ui is dan taaier om te snijden en het is moeilijker om de buitenste laag te verwijderen.

3. Snij met een erg scherp, roestvrijstalen mes
Houd dit mes onder stromend water voordat je snijdt. Tijdens het snijden moet je het mes regelmatig onder de kraan houden. Het water helpt de zwavelcomponenten absorberen en een scherp mes maakt een schonere snede, waardoor de uiencellen minder kneuzen wat in theorie betekent dat er minder reactie zal zijn. 

4. Zet een brandende kaars dichtbij
Geloofd wordt dat de vlam de uiengassen absorbeert. Snij de uien zo dicht mogelijk bij de vlam. De hitte zal de zwavel naar zich toe trekken en daarmee weg van jouw ogen. 

5. Snij de ui onder water
Een ui onder water snijden zal voorkomen dat zwavelcomponenten je ogen bereiken. Een alternatief hiervoor is dat je de ui in tweeën snijdt en gedurende vijf minuten in water legt voordat je gaat snijden.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven