Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Er klopt iets niet in de binnenkomst in de EU van knoflook uit derde landen

Stagnatie Spaanse knoflookafzet

De Spaanse knoflooksector maakt een moeilijke periode door vanwege de situatie op de internationale markt. De afzet is behoorlijk afgezwakt en er is sprake van grote onzekerheid voor de toekomst.

De opbrengsten waren, net als vorig jaar, hoog. Ook de kwaliteit van de knoflook is goed. Volgens de Nationale Associatie van Telers en Marketeers van Knoflook (ANPCA) wordt het huidige teeltvolume echter niet geabsorbeerd in het tempo dat aan het begin van het seizoen verwacht werd.

De afzet van de vroege Spring knoflook ligt bijna geheel stil, terwijl de afzet van de paarse knoflook zeer langzaam verloopt. Een van de belangrijkste oorzaken hiervoor is de grote toename van de Chinese knoflookteelt in de afgelopen twee jaar, wat een ineenstorting van de prijzen op wereldniveau heeft veroorzaakt. In voorgaande jaren werd de teelt in China aangetast door weersomstandigheden en was er een kleiner volume beschikbaar. Dit resulteerde in betere prijzen en moedigde andere Chinese knoflooktelers aan om meer hectares te planten. De grote hoeveelheid knoflook die China op dit moment levert, brengt op de markt zeer lage prijzen op, die uiteindelijk ook de prijzen van het product van andere leveranciers, zoals Spanje en Argentiniƫ, aantast.

Hoewel het product in de EU in theorie beschermd wordt tegen knoflook uit derde landen door middel van een tarief van 1,20 euro, is deze maatregel volgens de ANCPA niet doeltreffend genoeg.

"We denken dat er geen goede controle wordt toegepast bij de binnenkomst in de EU van teelt uit derde landen, waar de teeltkosten over het algemeen lager liggen dan in Europa. Over het geheel genomen is de knoflookteelt van de EU ontoereikend om de consumptie te kunnen dekken, zelfs als we de knoflook onder het tariefvrije contingent meerekenen. Ondertussen komt het importproduct uit derde landen als China binnen met een tarief van 1,20 euro, wat volgens ons de minimumprijs op de Europese markt zou moeten zijn. De gemiddelde prijs ligt echter ver onder dit bedrag, dus klaarblijkelijk werkt er iets niet. Vanwege deze situatie doen we een beroep op de EC om ons duidelijk te maken hoe de teelt uit derde landen de EU binnenkomt", zeggen ze vanuit de Associatie.