Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Het voorjaar in, de Hollandse uien eruit

"Het is december en de uienhandel maakt zich op voor het slotstuk van het seizoen", zegt exporteur Piet van Liere van Flevotrade in de Primeur die aankomend weekend op de mat ligt. Dronten maakt de tussenbalans op. “Er blijft nog maar weinig over om af te zetten. Cijfermatig gaan we gewoon in de loop van het voorjaar uit de Nederlandse uien raken. Maar ergens is dat ook maar goed, want we hebben dit jaar ook helemaal geen uien om lang te bewaren.”

Dat de opbrengsten zo laag uitvielen, kwam voor Piet niet als een grote verrassing. “Gelukkig heb ik nog wat boerenbloed in de aderen, dus de volumes kwamen voor mij niet als een verrassing. Maar hoe het prijsniveau zich gaat ontwikkelen, was vooraf wel heel erg moeilijk in te schatten.”

“We zijn natuurlijk op een aardig hoog niveau gestart, maar vervolgens is het prijsniveau een hele poos stabiel gebleven. Toen zijn de baalprijs en de boerenprijs lange tijd niet in verhouding geweest. Pas de laatste weken heeft de uienprijs weer een sprongetje gemaakt”, blikt de exporteur terug.

Limiet
Op de vraag of de prijs voor bestemmingen als Afrika ook te hoog kan zijn, antwoordt Piet: “Dat zie je dit jaar met de aardappelen gebeuren, die worden nu makkelijker vervangen door andere voedingsproducten. De ui is wel een basisingrediënt voor de Afrikanen, maar natuurlijk zit daar met een hoge prijs ook een limiet aan. We brengen de uien wel naar het armste deel van de wereld.”

“Daarbij hebben we dit jaar niet de beschikking over uien die lang bewaard kunnen worden, een uitzondering daargelaten. De kiemproblemen zouden toch voor problemen gaan zorgen. Vanuit boerenkant wordt er dan al snel geroepen dat we het er dit jaar maar mee moeten doen, maar ga dat maar eens vertellen aan een klant aan de andere kant van de wereld die de hoofdprijs betaalt en 20% kiem in zijn zak uien aantreft.”

“Uiteindelijk zijn er naar bestemmingen als Indonesië en Afrika nog leuke volumes gegaan, aangevuld met andere bestemmingen. Zelfs de voormalige Oostbloklanden beginnen nu voorzichtig te informeren. Dat betekent niet gelijk dat er al volumes heengaan, maar dat die landen begin december überhaupt al rondsnuffelen, vind ik wel bijzonder”, vervolgt Piet.

Bijzonder voorjaar
“Het kan nog een heel bijzonder voorjaar worden, waarbij landen waar we normaal naartoe exporteren, nu importerend kunnen worden. Natuurlijk haalt iedereen nu zijn connecties met de overzeese telers aan, maar alles wat straks geïmporteerd wordt, kan niet nog een keer de wereld over, dus die importuien zullen toch in Europa verdeeld moeten worden”, concludeert de exporteur.

“Al met al een bijzonder jaar waarin Nederland, als grootste uienexportland ter wereld, niet overal aan de vraag kan voldoen. Een nadeel van deze situatie kan zijn dat afzetlanden ook weer breder gaan kijken dan ze voorheen gewend waren, maar anderzijds hebben we als Nederland wel een ijzersterke troef om tegen de goedkoopste kostprijs overal ter wereld uien te exporteren. In een nieuw seizoen met nieuwe kilo’s en nieuwe prijzen kunnen we gewoon weer mee!”

Daarbij zit Flevotrade als één van de weinige verwerkers in het gebied waar de hoogste opbrengsten worden genoteerd. “In het zuidwesten kunnen veel telers niet beregenen en zijn door het warme weer de laatste jaren de grootste klappen gevallen. De opbrengsten bij ons in de Polders waren daardoor gemiddeld een stuk beter”, beaamt Piet. “Hierdoor is de teelt de afgelopen jaren toch voor een deel naar het noorden verschoven. Kijk alleen maar naar Drenthe waar in vijf jaar zo’n 1.000 hectare is bijgekomen.”

Hoewel het seizoen de nodige hoofdbrekens kost, ervaart de exporteur het wel als een prachtige tijd. “Het gaat om grote sommen geld die nu over het water gaan. Dat is enerzijds hartstikke spannend, maar het is in elk geval leuker handelen dan uien van een paar cent. Daar kan niemand wat aan verdienen, op dit niveau zijn er in elk geval mogelijkheden!”

Voor meer informatie:
FlevoTrade Dronten
Staalwijk 15-17
8251 JP Dronten
+31 321 387 170
info@flevotrade.nl 
www.flevotrade.nl