Halverwege februari worden witte uien uit India verwacht

Italië: hoge uienprijzen

Een van de grootste handelaren uit Noord-Italië is er zeker van: de uien hebben nog nooit eerder zo'n prijs bereikt. Dit betekent overigens niet dat dit positief is. Er zijn namelijk een aantal supermarkten die niet bereid zijn om te betalen voor de uien omdat ze schaars zijn en dus is het een voortdurende strijd.

"Natuurlijk weten de slimste en eerlijkste kopers dat de schommelingen tussen vraag en aanbod soms in het voordeel van de telers zijn. Maar helaas weet niet iedereen dat. In ieder geval is er momenteel weinig aanbod. Er is overal schaarste", zegt hij.

De uienhandelaar geeft een praktisch voorbeeld: "De rode ui, afkomstig uit Oostenrijk kost mij €0,65 per kilo los in de jumbo-zak. Daarna moet ik de uien in netten van 1kg verpakken en aan supermarkten afzetten voor €1,00 per kilo. Maar ik heb een aantal partijen van de groothandelsmarkten gekregen omdat ze dachten dat ze teveel uien hadden. Dat begrijp ik, maar dit jaar is er weinig aanbod en de prijs wordt bepaald door degene die de uien vasthouden. Als er veel aanbod is, dan wordt de prijs bepaald door de groothandelsmarkten, omdat ze de keuze hebben. Dit jaar is dat niet zo."

Halverwege februari wordt de witte ui uit India verwacht, maar het gaat nog zeker een maand duren voordat de hoeveelheden weer gaan toenemen, Het lijkt een paradox, maar te hoge en te lage prijzen zijn voor niemand interessant.

"We hebben het over centen, niet over tientallen euro's. Hoeveel kilo zal de consument kopen vanaf nu tot aan de volgende oogst? Eén kilo? Twee of drie? De prijs is in zes maanden één of twee euro gestegen terwijl de consument andere jaren €2,00 minder betaalde."


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven