Daniel Voll over de marktsituatie van uien in Duitsland

„De uienvoorraden zijn al ettelijke jaren niet meer zo klein geweest"

In heel Noord-Europa ziet men momenteel na de warme, droge zomer problemen bij de afzet van uien. Sommige bronnen verwachten een schaarste, terwijl anderen de situatie nog ontspannen tegemoet zien. Zo ook Daniel Voll, van de directie van Vau-Ge in Bobenheim-Roxheim in de Pfalz: „Momenteel verkopen we uien uit bewaring, die in augustus c.q. september in Europa geoogst werden. Er zijn weliswaar binnenkort nieuwe uien uit Nieuw-Zeeland beschikbaar, maar nieuwe Europese uien krijgen we echter pas weer eind april tot begin mei uit Italië en Spanje ."

 

„Dit jaar is de markt door de extreme droogte zeer goed geruimd. De uienvoorraden zijn al ettelijke jaren niet meer zo klein geweest – desalniettemin zijn er naar mijn mening nog genoeg uien in Europa beschikbaar." Daniel ziet geen noodsituatie. „Verpakkers, die dagelijks aan grote supermarktketens moeten leveren, merken de druk natuurlijk wat meer dan wij. Wij als verzendbedrijf hebben het iets makkelijker en kunnen in geval van twijfel ook producten uit andere deelstaten, Nederland of Frankrijk halen."

Daniel verwacht een vroeg, sterk begin van de Nieuw-Zeelandse uienverkoop op de Duitse markt. Zo ging dat vroeger ook. „In de afgelopen jaren werd steeds meer geprobeerd om zo lang mogelijk Europese uien te verhandelen. Niet ten onrechte vind ik – waarom zou je scheepsladingen met producten uit Tasmanië, Nieuw-Zeeland of zelfs Argentinië naar Duitsland brengen, als er in Europa telers zijn die problemen hebben hun groenten aan de man te brengen."

De kwaliteit van de uien is dit jaar niet aanzienlijk slechter, meent Daniel. Het verschil met de voorgaande jaren ligt in de keuze van de retail: „Dit jaar worden veel uien gekocht die in het verleden vaak afgewezen werden. Iedereen weet dat er weinig uien in omloop zijn en dus zijn alle handelspartners minder kieskeurig." Hij vindt het extreem kieskeurig producten uitkiezen zoals dat in normale oogstjaren gaat twijfelachtig: „Als de verpakkers en handelaren weten dat uien in grote hoeveelheden beschikbaar zijn, zijn zij ook veeleisend wat betreft kwaliteit."

De uienprijzen liggen momenteel tussen de 0,45-0,50 euro per kilo en daarmee ver boven de prijzen van de afgelopen afgelopen twintig jaar, herinnert Daniel zich. „In de afgelopen maand was er nogmaals sprake van een prijssprong van 10-12 cent. Vergeleken bij de afgelopen jaren is nog maar ongeveer de helft van de hoeveelheid uien die in bewaring lagen beschikbaar. Daarom zijn de prijzen volkomen gerechtvaardigd."

Verdere informatie:
Daniel Voll
Vau-Ge GmbH
Roxheimer Straße 24
67240 Bobenheim-Roxheim
Telefoon: +49 (0 62 39) 60 43
Fax: +49 (0 62 39) 31 96
E-mail: vaugezwiebeln@vau-ge.de
Web: www.vau-ge.de


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven