Leon van Meir, Van Meir Uien:

"We hebben het hele jaar nog Hollandse uien"

Tholen - Waar andere verwerkers aangeven dat ze dit voorjaar uit de uien zijn, verwacht Leon van Meir het hele jaar nog wel uien aan te kunnen bieden. Zijn verklaring? "Misschien lopen we meer buiten dan een gemiddelde uienverwerker. Hierdoor zagen wij al snel in dat het een bijzonder jaar ging worden." Overigens had ook de teelt in Wallonië waar Leon een deel van zijn uien betrekt, last van de extreme droogte.

"Veel verwerkers hebben toch te lang gewacht met kopen. Wij hebben ons huiswerk gelukkig op tijd gedaan. Hoe het resultaat bij boeren, maar ook bij verwerkers gaat uitvallen, gaat enorm verschillen. Ik verwacht dat er uiteindelijk maar een klein clubje - zo'n 10 tot 20% - is, dat geld verdient, misschien speelt zo'n 30% quitte en de andere helft verliest eraan. Van een klein beetje tot heel veel geld", constateert Leon, die de kwaliteit over het algemeen als erg matig bestempelt.

"Momenteel is de vraag erg rustig. Veel landen hebben alternatieven of eigen oogst. Bij de boer wordt nauwelijks gekocht en de baalprijs staat onder druk, daar is inmiddels wel een centje of vijf af. Daarmee zijn de uien nog altijd duur. Hoe het seizoen eindigt, weet niemand. We hebben nog nooit zo'n seizoen gehad. Maar in het verleden gold wel vaak dat een jaar waarin de uien maar ook de aardappelen vroeg duur waren, meestal niet duur eindigden. Maar er zijn altijd uitzonderingen op de regel."

 

Voor meer informatie:
Van Meir Onions & Potatoes
Boonhil 8
4651 VW Steenbergen
T: +31 (0)167 542 220
F: +31 (0)167 542 228 
info@vanmeir.nl 
www.vanmeir.nl 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven