Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienverwerkers starten crowdfunding voor doorstart Eqraft

Het op 15 januari uitgesproken faillissement van machinebouwer Eqraft is een grote schok voor de Nederlandse uien- en aardappelverwerkers. Uienverwerkers starten een crowdfundingsactie om de gezonde kern van het bedrijf inclusief de voormalige eigenaren Arie en Gerard van der Knijff intact te houden om een nieuwe start te laten maken.

Op 15 januari 2019 belandde de werkmaatschappij van machinebouwer Eqraft in staat van faillissement. Dat schokte de Nederlandse en mondiale uien- en aardappel sector. De sector staat op een belangrijk kantelmoment nu veel sorteer- en verpakkingslijnen worden gemoderniseerd. De sector kan een partij zoals Eqraft niet missen. Ondergang van de onderneming zou een serieuze bedreiging van de sector en haar exportpositie zijn. Daarom starten de gezamenlijke uienverwerkers een crowdfundingsactie om de doorstart voor de kern van het bedrijf te verzekeren. Naar verluidt is er een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro nodig. Kern van het idee is dat een stichting onder bestuur van de sector de rechten gaat beheren op broncodes en technische data van machines en apparatuur en een nieuwe onderneming start die de onderdelen, service- en verkoopactiviteiten gaat uitvoeren.

Eqraft, tot voor kort ERC Machinery geheten, startte in 1985 en was tot voor kort in handen van de broers Arie en Gerard van der Knijff. Het bedrijf is een bekende en gerespecteerde partij die voor de sector veel betekent en in de achterliggende dertig jaar belangrijke innovaties heeft gerealiseerd, zoals de uien-afstaarter, de uienschiller, de rondkopweger, en de zakken-vulmachine Baxmatic. De mondiaal goede positie van de Nederlandse sector is voor een deel te danken aan de technologie van Eqraft die vrijwel elke Nederlandse aardappelen- en uienverwerker gebruikt. Ook op de andere continenten gebruiken uienverwerkers de machines van Eqraft. Naar schatting zijn er wereldwijd meer dan 100 bedrijven die machines van Eqraft gebruiken.

Nederlandse verwerkers hebben veel waardering voor Eqraft en haar medewerkers. Dat bedrijf móét door.’ Henk Jansen van Arjazon: ‘Waardering en respect voor de gebroeders van der Knijff om met name de uiensector te innoveren. Wij kennen Arie en zijn mannen als hele betrouwbare en technisch sterk ontwikkelde partners. Het is betreurenswaardig dat deze inzet en innovativiteit het struikelblok zijn geworden. Wij hebben vertrouwen in een doorstart met deze 2 mannen aan de leiding die zich daarna volledig concentreren op de core-business.” Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions: “Wij kunnen zo’n bedrijf voor de sector niet missen. Zij hebben kennis, vakmanschap en inventiviteit als machinebouwers die je als uienverwerker niet zelf kunt ontwikkelen. De huidige kennis en kunde bij het bedrijf is cruciaal voor voortgang van de internationale uiensector”. Andre Franje zegt: “Het is belangrijk dat deze techniek voor Nederland behouden blijft en verder ontwikkelt. De sector staat er goed voor en dat moet zo blijven. Deze hobbel moeten we nu met elkaar nemen.’

"Het bedrijf kwam in de problemen nadat in 2015 op de achtergrond een stille aandeelhouder toetrad die het bedrijf snel wilde laten groeien. Het bedrijf ontwikkelde zelf een elektronische sorteerder waarvan de eerste machines inmiddels draaien. De naam werd gewijzigd in Eqraft om de grote ambities te onderstrepen. Alles bij elkaar bleek het echter te veel. Het bedrijf kwam in de verliezen. De investeerder trok zich terug. In november 2018 werden de oprichters Arie en Gerard van der Knijff aan de kant geschoven. Maar voor hen gloort er nu licht aan het eind van de tunnel."

De initiatiefnemers roepen zowel bedrijven in de uien- als aardappel sector op om gezamenlijk financieel de schouders hieronder te zetten en wegens urgentie van de case vandaag, 17 januari 2019, voor 17:00 te reageren bij de onderstaande contactpersonen. Er zijn al een aantal toezeggingen binnen van bedrijven uit de sectoren. De initiatiefnemers hebben het vertrouwen gekregen met deze crowdfundingsactie het belang van de sector te waarborgen.

Contactpersonen:
Jaap Wiskerke 0620448899
Frans Jansen 0623505549
Andre Franje 0622966640

Naschrift: Overigens geven ook andere Nederlandse partijen aan zich bij de curator gemeld te hebben om deze doorstart mogelijk te maken.

Publicatiedatum: