Italië verwacht lichte stijging knoflookteelt

De prijs van knoflook daalt, net als die van andere groenten en fruit, in de dynamiek van de wereldmarkt. Ook voor Italiaanse knoflook zijn er geen andere perspectieven ondanks dat de Italiaanse teelt de nationale behoefte niet dekt en ondanks dat deze teelt meestal superieur is.

De delegatie in Spanje

Dit zijn de belangrijkste argumenten die Francesco Delfanti, directeur bij Fruitimprese, uiteen heeft gezet tijdens de internationale productcommissie die een aantal dagen geleden bij elkaar kwam en waar knoflook het onderwerp van discussie was. De afgevaardigden van de sector in Italië, Frankrijk en Spanje kwamen op 15 januari  2019 bij elkaar in Las Pedroñeras, Spanje. Voor Italië namen Delfanti, Emanuele Coletti en Giorgio Marini van Unaproa deel en Marco Cerreto was er namens Mipaaf. 

"Wat betreft de prijs zijn er de afgelopen weken lichte tekenen van herstel waargenomen en dat stemt ons optimistischer over het verdere verloop van het seizoen 2018/2019 en de start van het volgende seizoen. De laatste twee jaar waren vrij negatief en de jaren daarvoor waren bevredigend. Het is een feit dat wanneer er meer output is van landen als China of Argentinië de prijzen worstelen om op acceptabel niveau te blijven voor een land als Italië. Hier zijn de kosten hoog, maar de knoflook heeft een hogere kwaliteit dankzij de lange traditie", zegt Delfanti.

In Italië wordt minder knoflook geteeld dan er wordt geconsumeerd. 80% van de knoflook wordt uit Spanje geïmporteerd. De Italianen zijn bereid om iets meer te betalen voor de nationale knoflook. Maar ook op dit gebied is er meer informatie nodig om ervoor te zorgen dat alle actoren in de toeleveringsketen weten hoe de Italiaanse knoflook kan worden verbeterd en de telers een eerlijke prijs kunnen krijgen.

In 2018 werd er in Spanje 271.000 ton knoflook geteeld, 31.000 in Italië en 18.000 in Frankrijk. Met betrekking tot de prognoses voor het volgende seizoen waren de Spaanse afgevaardigden degenen die de grootste zorgen uitten. "In Spanje zou de teelt met 10% moeten dalen en voor Italië schatten we een toename van 5%. In Frankrijk zou de stijging rond de 2% moeten liggen", concludeert de directeur van FruitImprese.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.