Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kirgizische uien zoeken afzetmarkt in Europa

Volgens de verwachtingen zou de Nederlandse uienvoorraad in de komende maanden wel eens op kunnen raken. De droge zomer decimeerde de oogst. Dat biedt kansen aan exporteurs buiten Europa. Ook exporteurs uit Kirgizië zien kansen, en die hebben ze nodig, want de schuren liggen vol.

“Van 2014 tot 2017 hadden we een goede markt voor uien, knoflook en aardappelen naar onze buurlanden als Rusland en Kazachstan,” vertelt Abdykerimov Eldiar. Hij heeft een handel in pootgoed, vooral klasse E die hij importeert uit Nederland en onder telers verspreidt. Daarnaast heeft hij een eigen teelt in de regio Isstk-Kul, nabij het Issyk-Kul meer in het noorden van het Centraal-Aziatische land. Sinds het seizoen 2018/2019 is de export naar deze landen aanzienlijk gedaald. Dat is het gevolg van de teeltuitbreiding van deze gewassen in Kazachstan en Rusland.

“De opslag voor uien en aardappelen ligt nog altijd vol en de prijzen zijn extreem laag,” vertelt Abdykerimov. “De telers zitten in een grote crisis en we zoeken naar nieuwe klanten in bijvoorbeeld Europa.” Hij noemt enkele cijfers over de opslag: 500.000 ton aardappelen, 250.000 ton uien en 70.000 ton knoflook. De prijs op de lokale markt varieert momenteel tussen de 0,12 en 0,18 euro.

“Voor de uien hebben we een goede kwaliteit in de maten 40mm en 100 mm beschikbaar,” legt hij uit. Het grootste deel van de voorraad bestaat uit gele uien, zo’n 90%. Daarnaast is er een klein volume rode uien beschikbaar.

De exporteur is naarstig op zoek naar nieuwe afnemers die de uien en aardappelen op de Europese markt kunnen verkopen of deze kunnen doorvoeren naar andere bestemmingen, bijvoorbeeld in Afrika. “We weten dat de voorraad in Europa beperkt is door het droge weer,” vertelt Abdykerimov. Het transport duurt 10 tot 12 dagen en de koelvrachtwagens zijn beschikbaar, legt hij uit. Het pootgoed dat hij importeert wordt met koelwagens geleverd. “Tot slot heeft Kirgizië een GSP+ status voor de Europese Unie, wat betekent dat er geen belasting betaalt hoeft te worden als de uien ingeklaard worden.”

 

Meer informatie:

Abdykerimov Eldiar
Head of IE "Abdykerimov Eldiar"
Kyrgyzstan, Bishkek
+996556810100 mob, w/a.
eldiar.abdykerimov@mail.ru