Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zuid-Afrikaanse telers zien belangstelling vanuit Zuid-Amerika en Azië groeien, nu Nederlandse tekorten wereldwijd gevoeld worden

Zuid-Afrikaanse uienoogst van start te midden van uniek afzetseizoen Europa

Nederlandse uienhandelaren hebben een bezoek gebracht aan Zuid-Afrika, Een aantal van hen had al jaren geen Zuid-Afrikaanse uien meer geïmporteerd. Hetzelfde geldt voor veel Zuid-Afrikaanse bedrijven, die al tien jaar lang geen uien meer naar Europa hebben verladen, maar die deze mogelijkheid dit seizoen wel overwegen. 

Het lange Zuid-Afrikaanse uienseizoen is onlangs begonnen in de belangrijke teeltregio Koue Bokkeveld, het centrum van de Zuid-Afrikaanse uienteelt voor binnenlandse retailprogramma's. Uientelers in andere delen van het land, waaronder de Noordkaap en Limpopo, houden nauwlettend in de gaten wat telers in de Kaap besluiten te gaan doen tijdens dit unieke afzetseizoen. De toegenomen export vanuit de Westkaap zou weleens kunnen betekenen dat telers in de overige regio's hun areaal het komende seizoen vergroten. 

Eventuele export goed overdenken
“Er zijn zeer zeker exportmogelijkheden nu de oogst in Europa deels mislukt is," vertelt een handelaar. "De Europese markt is echter wel enorm kieskeurig en accepteert uitsluitend uien van topkwaliteit. We zijn dus nog een beetje terughoudend totdat we meer zekerheid hebben over onze nieuwe oogst. We exporteren onze uien normaal gesproken niet omdat dit een risicovolle onderneming is voor een gewas met een relatief lage waarde."

"Europa ziet er veelbelovend uit," merkt hij op, "maar de de kwaliteit en maten van de nieuwe oogst zullen doorslaggevend zijn voor ons besluit om te exporteren." Een aantal van de grootste uientelers is al overzeese verplichtingen aangegaan voor het leveren van uien in de maten 60 tot 90mm, maar de meesten kijken de situatie zo lang mogelijk aan. 

"De kleinere oogst in Nederland schept ook een aantal mogelijkheden op de West-Afrikaanse markt en er is dan ook vraag vanuit deze regio. Het probleem is echter dat de transportkosten erg hoog zijn," legt een handelaar uit. "We hebben zelfs verzoeken uit Zuid-Amerika en Azië gekregen en ook veel uit het Verenigd Koninkrijk, waar men met name op zoek is naar de grotere maten, 60 tot 90mm. Dit seizoen wordt eens te meer duidelijk dat Nederland overal op de uienmarkt aanwezig is." 

Het totale uienareaal in Zuid-Afrika, dat eveneens naar Angola en andere Afrikaanse landen exporteert, bedraagt ongeveer 80% tot 90% van het totale uienareaal in en om Nederland. 

"We leveren echter grote hoeveelheden voor lokale supermarkten en dit willen we blijven doen. De exportkansen die zich dit seizoen op de Europese markt aandienen, zouden weleens eenmalig kunnen zijn." Hij merkt bovendien op dat er onder afnemers in Europa sprake lijkt te zijn van enige weerstand als gevolg van de hogere uienprijzen en dit drukt de vraag naar Zuid-Afrikaanse uien vanuit de rest van Europa af. 

Terughoudendheid vanwege berichten over torenhoge uienprijzen in Europa
De berichten uit Europa over de torenhoge uienprijzen zijn voor de uientelers waar FreshPlaza mee sprak een reden om terughoudend te blijven. "Er zullen erbij zijn die onbezonnen hun kans grijpen dit seizoen en hiermee mogelijk schade toebrengen aan de reputatie van Zuid-Afrikaanse uien. Nieuw-Zeeland is nog niet begonnen aan haar uienseizoen en hetzelfde geldt voor China en India. Ik ben bang dat sommigen hun hand zullen overspelen. De meeste uienhandelaren laten zich momenteel echter niet in de kaart kijken maar nogmaals, het is een uniek seizoen in Europa."

Een marktagent in Kaapstad laat aan FreshPlaza weten dat er op de lokale markt vooralsnog niets te merken is van de toegenomen uienexport. Er is volgens hem op dit moment zelfs sprake van een overaanbod op de markt.