Video Holland Onion Association - cost efficiënt logistics

Een zeecontainer met uien naar Brazilië varen, is vanuit Nederland nog altijd goedkoper dan een vrachtauto met uien naar het zuiden van Frankrijk te laten rijden.

Dat komt omdat de afstand tussen de teeltgebieden, de uienverwerkende pakstations en de havens in Nederland kort is en lege containers weer terug moeten naar het land van herkomst. Omdat er meer vracht deze kant op komt dan omgekeerd, zijn de logistieke kosten voor retourvracht laag. Vervoer van teler naar het pakstation en van de verpakker naar de haven kost minder dan 0,01 cent per kilogram per kilometer. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn deze transportkosten al gauw het vijfvoudige en in de Verenigde Staten is vervoer van uien vanuit de teeltgebieden naar de kust per truck of trein bijna onbetaalbaar in vergelijking met de Hollandse transportkosten. Lagere kosten van teelt naar haven dan in Nederland worden gerealiseerd, is dan ook in geen enkel ander land ter wereld haalbaar. 

Een grotere export van Holland Onions naar meer bestemmingen, betekent automatisch ook een verdere logistieke groei. En hoe groter de volumes, hoe effectiever de inzet van containers wordt. Driekwart van de export van Holland Onions wordt momenteel al buiten de Europese grenzen afgeleverd. 

Door lege containers efficiënt te hergebruiken via het zogenaamde bargeconcept, worden duizenden tonnen CO2 uitstoot vermeden. En dat is ongeveer 65%  minder vergeleken met vroegere situaties. Daarnaast halen we als Holland Onion Association miljoenen truckkilometers van de weg. Tel daarbij de tijdswinst voor het wachten en inklaren op en we hebben opnieuw een aantal unieke kerneigenschappen van de Hollandse ui te pakken. 

Synchromodaal containertransport levert de Hollandse uienketen een geweldige extra flexibiliteit op, die ook nog eens vlakbij huis zit. Wij kunnen altijd voor de meest optimale routing kiezen met als uitgangspunt hoe wij Holland Onions zo snel en duurzaam mogelijk en tegen schappelijke kosten bij de eindafnemer kunnen krijgen.

Bron: Holland Onion Association


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven