Bigbagmagazijn zorgt voor efficiëntie in nieuwe plantuienbewaarloods bij Broer in Creil

Bij Broer worden al meer dan 60 jaar plantuien geproduceerd, verwerkt en verkocht naar meer dan 45 landen in Europa, Azië, Canada en de Verenigde Staten. De toegenomen vraag noopte de plantuienhandelaar tot de bouw van een nieuwe bewaarloods van 7.000 m2 in Creil naast de bestaande sorteer- en bewaarloods. Het nieuwe pand beschikt evenals de bestaande bewaarloods over moderne, unieke bewaartechnieken en geeft in eerste instantie een extra bewaarcapaciteit van 6500 ton.

Bedrijfsleider Johan Voragen en zijn collega Rene van der Tiel van de locaties in Creil en Andijk waren op zoek naar een bigbagvuller en kwam daarvoor logischerwijs terecht bij Rik van Hees van VHM Machinery in het nabijgelegen Ens. "Van Hees Machinery heeft al meer bij ons geleverd, zo hebben we hier vijf vul- en weegstations van hem staan", vertelt Johan. "Ik probeer moeilijke dingen graag makkelijk te houden. Het mooie bij Van Hees is dat ze gelijk erin duiken om een oplossing te vinden. Je moet niet iemand hebben die gelijk 'nee' zegt. In principe bestaat 'nee' niet. Technisch is alles haalbaar, alleen kan de kostprijs op een gegeven moment te hoog worden."


"Rik had al wel een oplossing met een weegbak waaronder je een bak op de heftruck moest hangen, die ook al in het pootgoed wordt gebruikt. Maar ik vond die oplossing omslachtig. Dus adviseerde ik hem om onder zijn MonoFilr een frame te maken waar zakken onder gehangen konden worden. Maar dan loop je weer tegen het probleem aan dat je er telkens opnieuw een zak onder moet hangen. Al pratende weg kwamen we tot een oplossing om een bigbagmagazijn te realiseren die eenvoudig gevuld kan worden met een voorraad van 32 zakken. Bij VHM zijn ze gelijk aan het tekenen geslagen en op dat idee heb ik snel akkoord gegeven."

"Het grote voordeel van deze oplossing is dat één van onze werknemers in zijn eentje een vrachtwagen vol big bags kan laden. Zo kun je bijvoorbeeld via het systeem aanvoeren dat er 20 ton plantuien in 22 big bags verdeeld moeten worden. Een kind kan de was doen. Eén medewerker kan - als hij zich een beetje druk maakt - 20 ton plantuien per uur afhandelen. Het is een kwestie van de zak naar je toetrekken en een pallet eronder schuiven. Dat gaat als een tierelier", vertelt Johan enthousiast.

"Met andere machines had je altijd te maken met het moment dat de big bags aangehangen moesten worden. Daar wilde ik vanaf. Ik wilde een voorraad hebben. Nu hangen er 25 lege big bags - plug and play gereed- die een medewerker in een verloren uurtje kan vullen. En het voordeel is, als je eenzelfde beweging meerdere keren achter elkaar moet uitvoeren, gaat dat altijd sneller dan eenmalig", rekent Johan voor. "De jongens die ermee werken zijn dik tevreden en dan ben ik dat ook."Volgens de bedrijfsleider zou de geplaatste bigbagvuller ook in andere sectoren goed toepasbaar zijn. "Ik ben de eerste gebruiker, maar andere bedrijven mogen gerust komen kijken, want mensen moeten hem eigenlijk zien werken. Het is een eenvoudige opstelling, maar de basis werkt uitstekend. Tot nu toe hebben we slechts één keer een storing gehad, dus dat mag eigenlijk geen naam hebben. Al heb ik nog wel ideeën over dingen die nog eenvoudiger kunnen, maar je moet nou eenmaal je wensen blijven houden", lacht de techneut.

De BigBagFilr is voorzien van een bigbagmagazijn die eenvoudig gevuld kan worden met een voorraad van 32 zakken. Nadat de zakken opgehangen zijn, kan vanuit hier eenvoudig een zak onder de vulunit getrokken worden. Optioneel kan deze in hoogte versteld worden voor het eenvoudig op juiste hoogte de zakken erop te hangen. De bunkerunit kan zich automatisch vullen tot een gewicht van 2 kuub. Dit is eenvoudig in te stellen via het touchscreen. Voor een nauwkeurige vulling heeft het systeem standaard een tweede signaal dat hij uitstuurt om een eventuele aanvoerlijn in halve snelheid te sturen. Na elke bigbagvulling controleert de machine zelf of het gewicht is bereikt. Als het gewicht niet toereikend is, zal hij iets bij gooien door de aanvoer kort aan te schakelen. Mocht hij te veel hebben gevuld zal, als de functie aan staat, hij dit op de volgende vulling corrigeren.Ook is de software automatisch voorzien van een afleverprogramma. Hierin kan naar wens het aantal big bags worden ingevuld met een bepaald gewicht. Als deze setting gehaald is stopt de installatie met vullen. Als er aan het eind van de serie nog product in de aanvoerlijn aanwezig is, kan deze geleegd worden in een kist van maximaal 1600 mm breed. De lijn kan ook aangepast worden voor bredere kisten en afwijkende big bags.


j.voragen@broerbv.nl 
info@vhm-machinery.nl 

Bron: AGF PrimeurPublicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven