Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brancheorganisatie Holland Bioplastics ondertekent Plastic Pact NL niet

Brede deal voor minder en beter gebruik van plastic

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties de deal gesloten 20% minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor 100% recyclebaar te laten zijn. Van Veldhoven en de deelnemende partijen - zoals levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieu-organisaties - ondertekenen donderdag 21 februari het Plastic Pact NL. 

De deelnemers aan het Plastic Pact NL committeren zich aan de volgende vier doelstellingen voor het jaar 2025:

  • Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100% recyclebaar plastic.
  • In 2025 is het gebruik van plastic 20% lager dan in 2017.
  • Minimaal 70% van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen die in Nederland in de prullenbak belandt, wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit.
  • Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen die op de markt komen, zullen moeten bestaan uit minimaal 35% plastic dat gerecycled is.

Meer informatie is te vinden in het document Plastic Pact NL op de website van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de brief die staatssecretaris Van Veldhoven hierover naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Holland Bioplastics
Holland Bioplastics, de brancheorganisatie voor bioplastics in Nederland, was één van de partijen die betrokken is geweest bij het formuleren van het Plastic Pact NL, maar geeft het pact uiteindelijk niet getekend. Het pact is volgens de organisatie een gemiste kans voor de stimulering van een nieuwe generatie bioplastics en alternatieve verwerkingsmethoden, zoals industrieel composteren, binnen de gewenste circulaire economie. De toepassing van bioplastics wordt in het pact zo gefrustreerd dat de toename van het gebruik en de doorontwikkeling ten aanzien van nieuwe gebruiksmogelijkheden worden afgeremd in plaats van gestimuleerd. 

De belangrijkste concrete redenen om het pact niet te ondertekenen zijn:

  • Er wordt geen aandacht besteed aan industrieel composteerbare producten, terwijl deze wel degelijk een belangrijke rol kunnen spelen in het ophalen van meer organisch afval en het terugdringen van dit afval in plastic recyclestromen, de restafvalcontainer en het storten van afval. Verder kunnen composteerbare producten een rol spelen in het terugdringen van plastic- en microplasticslekkage via compost in het milieu. Een aantal voorbeelden van deze producten zijn: composteerbare zakken die eerst gebruik kunnen worden als draagtas of zakje voor groenten en fruit, fruitlabels, theezakjes, koffiepads en koffiecapsules.
  • In het pact wordt wel voorgesteld om meer bio-based plastics in te zetten, echter ontbreken er concrete doelstellingen en de bio-based plastics moeten zich opnieuw bewijzen door aan te tonen dat ze beter zijn voor het milieu. Wat deze extra duurzaamheidseisen voor bio-based plastics zijn, wordt niet omschreven. Holland Bioplastics vindt dat duurzaamheidseisen voor alle materialen moeten gelden en niet alleen voor één type materiaal.
  • In het Plastic Pact worden niet de bestaande definities voor bio-based plastics aangehouden. Bio-based plastics worden in Europese en Internationale ISO-standaarden omschreven als plastics die gemaakt worden uit biomassa. Deze definities zijn met veel experts vastgesteld. In het Pact worden hier echter ook materialen aan toegevoegd die herwonnen zijn uit fossiele plastics via een 'Carbon Capture and Utilization' proces. Dit heeft niets te maken met bio-based en leidt tot verwarring.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat / Holland Bioplastics

 

Publicatiedatum: