Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niet elke fusariumsoort is ziekteverwekkend

Fusariumbolrot is een toenemend probleem in de uienteelt in Nederland. De belangrijkste schimmel die dit probleem veroorzaakt is Fusarium oxysporum. In 2017 en 2018 is onderzoek verricht naar de verspreiding van deze en andere Fusariumschimmels in uienbollen afkomstig uit heel Nederland.

Op basis van dit onderzoek is het duidelijk geworden dat F. oxysporum de meest voorkomende schimmel is en dat deze verspreid voor komt over heel Nederland, zowel in gebieden met veel uientelers als in gebieden met weinig uientelers. Niet alle isolaten van F. oxysporum veroorzaken bolrot in ui. In 2017 zijn pathogene F. oxysporum isolaten aangetroffen op 43 van de 91 locaties waar uienbollen zijn verzameld. Daarnaast zijn de volgende soorten gevonden: F. solani, F. proliferatum, F. redolens, F. commune en F. accuminatum. Biotoetsen zijn nodig om te onderzoeken welke isolaten hiervan pathogeen zijn. Op dit moment wordt er hard gewerkt de resultaten over 2018 te analyseren en op een rijtje te zetten. Zodra deze informatie beschikbaar is, wordt dit gedeeld met de telers die uienbollen beschikbaar hebben gesteld voor het onderzoek.

"Of er een relatie is tussen teeltmethoden, locaties, grondsoort, aantasting in het veld en na bewaring met het type Fusarium-schimmel is onderwerp van onderzoek in 2019. In een volgende nieuwsbrief komen wij hier op terug."

Bron: Uireka

Publicatiedatum: