Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uienexporteurs zuidelijk halfrond profiteren van Europese tekorten

De Tasmaanse Fruit & Vegetable Export Facilitation Group laat weten dat in Europa en het Verenigd Koninkrijk de prijzen voor gecontracteerde uien van het zuidelijk halfrond aanzienlijk gestegen zijn. 

Ian Locke legt uit dat het tekort van 1,2 tot 1,5 miljoen ton dermate groot is dat de aanvoer vanuit Australië alleen niet toereikend zal zijn. 

"In heel Europa en het Verenigd Koninkrijk is er sprake van een fors tekort aan uien," vertelt hij. "We moeten niet vergeten dat het hier gaat om een tekort aan harde bruine uien. Voor witte, gele en in zekere mate ook rode uien zijn de problemen minder groot. De aanvoer uit landen als Spanje, Egypte en China zal volstaan om de tekorten aan witte en gele uien aan te vullen. De vraag naar harde gele uien, zoals in Tasmanië en Nieuw-Zeeland geteeld worden, is dit jaar erg sterk. Harde gele uien kunnen goed vervoerd worden en zijn lang houdbaar. Het oude gezegde uit de sector dat een verandering van 10% in de vraag of het aanbod de prijzen met 40% doet stijgen, lijkt dit seizoen inderdaad te kloppen." 

AUSVEG en Hort Innovation publiceren ieder jaar statistieken voor de uienexport, die de afgelopen jaren op haar retour leek te zijn. Men hoopt dat dit jaar een keerpunt zal zijn.

"De laatste jaren is de export van harde gele uien, en dan met name die uit Tasmanië, drastisch gedaald," vervolgt Locke. "Exporteurs hopen dat dit jaar een keerpunt zal betekenen en ik verwacht dan ook dat de export zal groeien en dat is geweldig nieuws."

Locke legt uit dat de markt voor harde gele uien op het noordelijk halfrond sinds halverwege de jaren tachtig van de vorig eeuw bestaat. De afgelopen dertig jaar waren er goede maar ook minder goede jaren maar de vraag hield altijd aan.

"De Europese markt speelt een belangrijke rol voor het afzetten van onze uienoogst," legt hij uit. "In Europa is doorgaans vraag naar de maten 40/60 of 50/70, terwijl er in Azië een voorkeur bestaat voor 65/75, 75/85 of groter. De export staat niet op zichzelf. Er zijn wel een paar exporteurs die zich alleen op uien toeleggen. Dit is niet alleen in Australië zo maar ook elders in de wereld."

Hoewel de bestemming belangrijk is, meent de Tasmanian Fruit & Vegetable Export Facilitation Group dat het leveren van uien vraagt om een goede balans tussen de kwaliteit en de transittijd naar de markt.

"Sommige markten beginnen vroeg, terwijl andere later in het seizoen beginnen," vertelt Locke. "Goede exporteurs wegen al deze aspecten en de marktvraag in het betreffende seizoen tegen elkaar af. 'Lucratief' is een term die men niet vaak hoort in de AGF-sector, zeker niet met betrekking tot de export. De exportsector levert jaar in jaar uit aan markten en deze voortdurende toewijding berust op kenmerken zoals kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid, betrouwbaarheid, concurrentievermogen, flexibiliteit en naamsbekendheid."

Hoewel de seizoenen van Tasmaanse en Nieuw-Zeelandse telers uiteenlopen (qua weer en ook wat betreft de kwaliteit) vertelt Locke dat overzeese afnemers niet altijd onderscheid tussen de twee herkomstgebieden maken. Beide zijn immers leveranciers van uien op het zuidelijk halfrond. 

"Nieuw-Zeeland is een grote exporteur van harde gele uien," voegt Locke eraan toe. "Afhankelijk van het jaar exporteert Nieuw-Zeeland vier maal zo veel uien als Australië. Op de exportmarkt bieden Tasmanië en Nieuw-Zeeland een product van vergelijkbare kwaliteit aan."

De groep beschouwt nieuwe exportmarkten als de manier om de vraag naar Tasmaanse AGF, en niet alleen uien, een impuls te geven. Met de steun van de federale en landelijke overheid en die van toonaangevende bedrijven in de sector, werkt het bedrijf samen met belanghebbenden om telers bewust te maken van  exportmogelijkheden en manieren om waarde toe te voegen aan hun producten. 

"Onze premier is nu de Tasmaanse minister van Handel en leidt dit weekend een handelsmissie naar Japan," vervolgt Locke. "Naast het vergezellen van de premier zal ik ook aanwezig zijn op Foodex in samenwerking met Taste Australia, de regering van Tasmanië, AUSVEG, Hort Innovation en Fruit Growers Tasmania. Japan is al jarenlang een trouwe afnemer van Tasmaanse uien en andere producten en dat zal ook dit jaar weer zo zijn. Een paar weken geleden ontvingen wij zelf een handelsdelegatie uit Japan, hetgeen mogelijk gemaakt was door AUSVEG, en ook hieruit bleek dat de Japanse belangstelling voor Tasmaanse tuinbouwproducten erg groot is."

 

Voor meer informatie:
Ian Locke
Tasmanian Fruit & Vegetable Export Facilitation Group
Phone: +61 438 911 319
ian.locke@tasfruitveggroup.com.au

Publicatiedatum: