Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marktrapport Oostenrijk week 11/2019:

'Aardappelaanbod neemt af, hoge exportprijzen bij uien'

In Oostenrijk is de verkoop van consumptieaardappelen van de oude oogst dit jaar al veel verder voortgeschreden dan in andere jaren. De hoge fysiologische leeftijd van de knollen veroorzaakt grote problemen en leidt tot een hoog uitsorteringspercentage. Ook heeft men dit jaar te maken met aardappelroest. Er zijn echter ook partijen van goede kwaliteit. De aanleveringshoeveelheid wordt steeds kleiner en beperkt zich vooral tot contractleveringen.

Begin april zouden de voorraden aan vastkokende rassen op kunnen zijn – in de retail zal men zo lang als mogelijk Oostenrijkse aardappelen aanbieden. De Oostenrijkse telersprijzen blijven onveranderd – In Niederösterreich worden consumptieaardappelen meestal voor circa 25 euro per 100 kg overgenomen. Voor draadwormvrije, premiumaardappelen met AMA-keurmerk valt tot wel 30 euro per 100 kg te behalen. In Oberösterreich werd onlangs tot 29 euro per 100 kg betaald. Het nieuwe aardappelseizoen is reeds begonnen. Volgens ramingen zou er op één derde van het Oostenrijkse vroege aardappelareaal reeds gepoot zijn.



Uienmarkt: hoge exportprijzen
Bij de verkoop van Oostenrijkse uien zijn er nauwelijks veranderingen te zien. De afzet in het verloopt constant, zowel in binnen- als buitenland. De prijzen die bij de export behaald kunnen worden hebben een bijzonder goed niveau bereikt en liggen hoger dan de prijzen die men bij de afzet aan de Oostenrijkse handelsketens behaald. De kwaliteit van de uien die in bewaring liggen is tevredenstellend. Anders dan bij aardappelen zou de uienvoorraad voldoende kunnen zijn tot aan de nieuwe oogst. De telersprijzen blijven onveranderd. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, wordt afhankelijk van kwaliteit en grootte meestal tussen de 48 en 52 euro per 100kg betaald.



Niederösterreich: geen veranderingen op de wortelenmarkt
Bij de verkoop van Oostenrijkse wortelen zijn er geen veranderingen. Het beschikbare aanbod wordt zowel in binnen- als buitenland continue afgezet. De afzet in het binnenland blijft dit jaar door hogere consumentenprijzen iets onder het niveau van de voorgaande jaren. De telersprijzen blijven deze week weer onveranderd.

Publicatiedatum: