Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steeds meer akkerbouwers PlanetProof

Voor akkerbouwers veranderen de voorschriften voor PlanetProof in 2019 nauwelijks, zegt Wouter van Arendonk, specialist akkerbouw van Agrifirm. ‘Jaarlijks zijn er wijzigingen in de toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen. De nieuwe eisen voor PlanetProof zijn niet ingrijpender dan dat.

Van Arendonk begeleidt akkerbouwers bij het voldoen aan het keurmerk PlanetProof. Vooral op het gebied van gewasbescherming vraagt dat aandacht. ‘Ik merk dat de telers nog bewuster gaan kijken naar de middelen die ze gebruiken.’ Het keurmerk kijkt naar welke werkzame stoffen de teler gebruikt en hoe vaak hij die inzet. Het gebruik van enkele groene middelen wordt beloond met bonuspunten, maar voor de meeste gewasbeschermingsmiddelen gelden maluspunten.


Onkruid en LSD
In totaal mag een akkerbouwer voor de aardappelteelt 7,5 kilo actieve stof gebruiken. ‘Een aantal telers kiest vanwege die beperking ervoor om bijvoorbeeld geen bodemherbicide meer te spuiten. Zij gaan onkruid bestrijden met lage doseringssystemen (LDS) en contactmiddelen. Dat geeft meer ruimte voor een goede Phytophthorabestrijding, zegt Van Arendonk. Verder is de toelating van Zorvec, een Phytophthoramiddel waarbij een ruimer spuitinterval mogelijk is, een uitkomst voor het beperken van de hoeveelheid werkzame stof.

Trips
In de uienteelt is de tripsbestrijding de grootste uitdaging. ‘Alert zijn, gericht werken en natuurlijke vijanden sparen’, adviseert Van Arendonk. ‘Dat betekent na 95 graaddagen scherp zijn op de eerste trips. Zodra die zich laat zien, dan 1 tot 2 keer Batavia inzetten. Dat ruimt veel op. Het groene middel Flipper heeft ook een werking, maar de teler moet zich er bewust van zijn dat die heel anders is dan van Tracer of een pyrethroïde.’

Voor de uienteelt geldt een maximum van 14 kilo werkzame stof. Het beperken van mancozeb beperken is daarin de uitdaging. Dat is volgens Van Arendonk geen probleem. ‘Er zijn alternatieve middelen. Is er eventueel mangaan aanvulling nodig, dan hebben we daarvoor goede bladmeststoffen beschikbaar.’
Adviesgesprek plannen?

Plan nu uw adviesgesprek in voor PlanetProof-teelten. Neem contact op met uw specialist of ga naar www.agrifirm.nl/planetproof  om u aan te melden voor de PlanetProof Adviesmodule.

Publicatiedatum: