Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Brede vertegenwoordiging tuinbouwend NL bijeen bij Koppert Biological Systems

Minister Carola Schouten ondertekent Tuinbouwakkoord

Tholen - Minister van LNV Carola Schouten heeft gisteren, samen met 35 vertegenwoordigers uit de verschillende facetten van de tuinbouw, het Tuinbouwakkoord ondertekend. De bijeenkomst, het Nationaal Tuinbouwcongres geheten, vond gisteren plaatst bij Koppert Biological Systems.


De 33 partijen die het Tuinbouwakkoord ondertekend hebben

Klik hier voor een fotoreportage van de bijeenkomst

“Het is een sneak peek van de toekomst”, zo meent de minister. “Dit akkoord”, zo citeren we haar vrijelijk, “wil richting geven aan een volledige circulaire tuinbouwsector van morgen. De handtekeningen staan voor het zoeken naar oplossingen, voor bewogenheid, voor de bereidheid samen te werken, voor het op elkaar afstemmen van gebiedsvisies, voor het verbinden van kennisinstellingen, voor dynamisch en vooruitstrevend ondernemerschap en voor het behouden van de leidende positie van de Nederlandse tuinbouw wereldwijd. Daar teken ik voor.”


Minister Carola Schouten

Mooi, vanzelfsprekend, maar dat is nogal wat. Dat is eigenlijk zóveel, dat er eigenlijk niets is, dat níet in het Tuinbouwakkoord staat. En bij nadere beschouwing is er ook bijna niemand (met uitzondering dan van de productiebedrijven, die zich niet door één van de belangenverenigingen vertegenwoordigd voelen), die het akkoord níet heeft ondertekend. De doelstellingen, prioriteiten en afspraken hangen dusdanig in het luchtledige en zijn dusdanig alomvattend, dat een zekere scepsis toch op zijn plaats is. Driftig meepennend met de woorden van de minister en de toelichting van de verschillende bestuurders van de verschillende Greenports kom je niet verder dan ‘handen ineen slaan’, ‘samenwerking in een hoger plan steken’, ‘slagen maken’, ‘verbinden’, ‘transitietafels’, ‘versnellen, aanjagen en consolideren’, ‘resultaten halen’, etc.

Achter de schermen wordt die scepsis gedeeld, maar ook genuanceerd. Het is een frame, zo zei ook Jaap Bond, met daaronder een agenda. En die agenda is eigenlijk meer een kijkje in de toekomst, waar de tuinbouw daadwerkelijk circulair is en ook morgen nog het adres is waar de wereldwijde tuinbouw kan aankloppen voor kennis en kunde. Individuele bedrijven, zo werd meermaals aangehaald, kunnen kijken hoe zij daarbij aanhaken, wat hun rol in dit verhaal zou kunnen zijn, en een dergelijke visie aan de hand van dit rapport concretiseren. Daarnaast is het allicht ook naar buiten toe een mooi signaal. Niettegenstaande alle kritische kanttekeningen, komt in het nieuws dat de tuinbouw de grote maatschappelijke thema’s serieus neemt en werkt aan een duurzame toekomst. En dat signaal is, met het oog op het ondertekenen van het klimaatakkoord, bovendien mooi getimed.

Na het uitzwaaien van de minister werden vier verschillende ondernemers het podium opgeroepen. Zij mochten vertellen in hoeverre zij innovatief en circulair ondernemen en waar zij tegenaan lopen. Dit waren Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions, een grootmacht in de internationale uienhandel en warm voorstander van vrije handel; Hans Koolhaas van LKP Plants, dat met een batterij collega kwekers in 2016 de eerste warmtecoöperatie van Nederland oprichtte; plantenkweker Hans Raaijmakers, die het belang van kennisdeling & -ontwikkeling niet genoeg kan onderstrepen; en bloembollenteler Rob van Haaster, die ervoor pleit de verantwoordelijkheid voor het gebruik van voedingsstoffen en meststoffen meer bij de teler te leggen.


Katja Staartjes, de eerste Nederlandse vrouw op de top van de Mount Everest

Voor de Provincie Gelderland vormde het congres een mijlpaal. Voor het eerst wordt de provincie genoemd in het lijstje met de zeven belangrijkste tuinbouwgebieden van Nederland en daar zijn ze trots op, zo blijkt uit dit bericht.

Klik hier voor het Tuinbouwakkoord. De onderliggende en iets lijviger Nationale Tuinbouwagenda vindt u hier.