Door AGF 'op doktersrecept' kan VS €89 miljard aan medische kosten besparen

Onderzoekers hebben ontdekt dat het voorschrijven van gezonde voeding mogelijk tot een besparing van €89 miljard aan medische kosten kan leiden. Studenten van de Tufts Universiteit menen dat het subsidiëren van groenten en fruit miljoenen ziektegevallen kan voorkomen. Zo'n 70% van de ziekten die in de Verenigde Staten voorkome zijn chronisch en gerelateerd aan levensstijl, meldt het CDC. Bijna de helft van de bevolking lijdt aan één of meer chronische aandoeningen, zoals diabetes, astma, hartziekten, obesitas of kanker. 

Dit is een dure aangelegenheid want 86% van de medische kosten in de Verenigde Staten worden veroorzaakt door chronische aandoeningen. De afgelopen dertig jaar zijn de Amerikaanse gezondheidsuitgaven meer dan verdrievoudigd: van 5% van het BBP in 1960 naar 17,9% in 2016, zo meldt het CDC. 

In het kader van het onderzoek, dat in het medische tijdschrift PLOS Medicine is gepubliceerd, werden volwassenen tussen de 35 en 80 jaar oud gevolgd die ingeschreven waren bij Medicare/Mericaid. Vervolgens werden er twee scenario's opgesteld: één waarbij Medicare/Medicaid 30% bijdroeg aan de kosten van groenten en fruit en één waarbij de kosten van groenten, fruit, vis, volkorenproducten, plantaardige oliën en andere gezonde voedingsmiddelen werden vergoed.  

De resultaten wezen uit dat mensen dankzij dit soort subsidies minder afhankelijk worden van de gezondheidszorg. Met het eerste scenario zouden 1,9 miljoen hart- en vaatincidenten kunnen worden voorkomen, 350.000 sterfgevallen en zou €35,5 miljard aan medische kosten bespaard worden. Het veel uitgebreidere tweede scenario zou 3,3 miljoen hart- en vaatincidenten voorkomen, 620.000 sterfgevallen, 120.000 gevallen van diabetes en de Verenigde Staten een besparing van maar liefst €89 miljard aan zorgkosten opleveren. . 

Zoals fastcompany.com  eerder al schreef wordt het voorschrijven van voedsel als medicijn in de gezondheidszorg- en welzijnssector aanbevolen. In 2018 was in de Farm Bill €22,2 miljoen gereserveerd voor het Produce Prescription Program voor de financiering van pilotprojecten die gericht zijn op gezondere voeding. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven