Iran: Uienprijs gedaald maar nog steeds hoger dan voorheen

Volgens het Iraanse staatspersbureau IRNA zijn de tomatenprijzen in twee dagen verdubbeld nadat de Iraanse regering het exportverbod had opgeheven. In de afgelopen weken werden andere groenten, zoals uien en sla, opeens duurder totdat hun export werd verboden en de prijzen enigszins omlaag gingen.

Een kilo tomaten is nu ongeveer € 0,35, maar de exportprijs is ongeveer € 0,62, wat de handelaren ertoe beweegt om de producten naar de buurlanden te exporteren. Het is niet duidelijk waarom de regering het exportverbod op tomaten heeft opgeheven.

€ 0,35 voor 2,2 pond tomaten lijkt misschien niet veel, maar het minimumloon in Iran ligt rond de € 89 per maand.

De Iraanse Rial is in een jaar tijd vier keer zo weinig waard geworden ten opzichte van de dollar en dat maakt de prijzen laag in vergelijking met andere landen. Maar in lokale valuta zijn de prijzen omhooggeschoten voor Iraniërs die hun salaris in rials uitbetaald krijgen.

De prijs van uien was een week geleden nog € 1,11, maar is nu het exportverbod van kracht is met 40 procent gedaald. Uien zijn nog steeds duurder dan voorheen. Wanneer de prijzen dalen, gaan ze volgens IRNA nooit meer terug naar hun eerdere niveaus.

Bron: en.radiofarda.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven