Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In 2021 rapport, in 2022 besluit goedkeuring vernieuwing

Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gaan samen glyfosaat herbeoordelen

De EU-lidstaten hebben maandag 15 april unaniem ingestemd met het voorstel dat Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor volgende herbeoordeling van de actieve stof glyfosaat.

De Europese goedkeuring van actieve stoffen voor gewasbeschermingsmiddelen moet regelmatig worden vernieuwd. Doorgaans doet één lidstaat een dergelijke beoordeling als Rapporteur Member State (RMS). Gelet op het zeer uitgebreide aanvraagdossier voor glyfosaat, heeft de EU voorgesteld dat een groep van lidstaten gezamenlijk de RMS kan vormen voor de volgende beoordeling van de stof.

Bij de stemming van 15 april 2019 in de permanente commissie voor planten, dieren, voeding en veevoer (SCoPAFF) is dit voorstel aangenomen. De SCoPAFF stemde daartoe in met een aanpassing van de verordening (EU) 844/2012 om een dergelijk aanpak mogelijk te maken. Frankrijk, Hongarije, Nederland en Zweden hebben er mee ingestemd samen de RMS-groep te vormen, die gaat werken onder de naam ‘Assessment Group on Glyphosate’ (AGG).

Start herbeoordeling 15 december
De herbeoordeling van glyfosaat in de EU start op 15 december 2019 wanneer de aanvrager(s) een aanvraag voor hernieuwde stofgoedkeuring moeten indienen. Het volledige te beoordelen dossier moet daarna binnen zes maanden worden ingediend. In juni 2021 zal de AGG een gezamenlijk beoordelingsrapport opleveren (‘draft assessment report’ of DAR) aan de Europese Voedsel- Warenautoriteit (EFSA). Dat rapport wordt dan becommentarieerd door de andere lidstaten. Ook zal het openbaar worden gemaakt voor becommentariëring door belanghebbenden.

2021 rapport, 2022 besluit over goedkeuring vernieuwing
Op basis van al deze reacties en de beschikbare onderzoeksgegevens trekt EFSA dan een conclusie over de vraag of glyfosaat nog steeds voldoet aan de goedkeuringscriteria van de Europese gewasbeschermingsverordening. Uiteindelijk neemt de Europese Commissie met een stemming in de SCoPAFF een besluit over de vraag of de goedkeuring vernieuwd kan worden of niet.

Een beslissing over de hernieuwde goedkeuring moet uiterlijk december 2022 worden genomen, dan verloopt de huidige goedkeuringsperiode.

Lees op de website van de Europese Commissie meer informatie over glyfosaat en het beoordelingsproces.

Bron: Ctgb

Publicatiedatum: