Uien Innovatie Kennis Centrum UIKC te Colijnsplaat investeert in beregeningsinstallatie


Om de kwaliteit van de uienproeven uitgevoerd door UIKC te waarborgen, is afgelopen winter geïnvesteerd in een beregeningsinstallatie. De aanleiding was het extreem droge jaar 2018.

In Colijnsplaat is geen zoetwater beschikbaar uit een bron/dieptedrain. Aangezien ook het slootwater brak is, is gezocht naar een andere mogelijkheid. Afgelopen is er een bassin gerealiseerd van 3000 m3 water. Het bassin wordt gevuld met regenwater wat afkomstig is van het erf en de daken van de verschillende schuren. Via een ondergrondse leiding met aankoppelpunten kunnen de huiskavels beregend worden. Daarbij is geïnvesteerd in een haspel met een op maat gemaakte beregeningsboom met roterende doppen bekend van een pivot. De doppen hebben viervoudig overlap, waardoor zowel de breedteverdeling optimaal is. Ook vallen de druppels zacht op de grond en er geen nadelig effect van is op verslemping, met als mogelijk gevolg Fusarium. De beregeningsboom is geconstrueerd door Landbouwmechanisatiebedrijf van den Ende te Sommelsdijk en de Perrot beregeningshaspel door Farmstore Bleskensgraaf.

Afgelopen woensdag is er proefgedraaid op een perceel plantuien die eind maart geplant zijn.

Op de uiendag, die zal plaatsvinden op donderdag 29 augustus, zal ook het gebruik van druppelslangen als onderwerp op de agenda staan.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.