Gevestigd in Broek op Langedijk is De Groot en Slot wereldwijd marktleider op het gebied van uitgangsmateriaal van ui, sjalot, knoflook en stengelui. Het bedrijf is daarnaast actief binnen Millenniumgemeente Langedijk. Sinds 2005 ondersteunt De Groot en Slot bovendien twee projecten in Niger, een straatarm land dat in dat jaar getroffen werd door hevige droogte en hongersnood.
“We hebben ons toen voor een periode van minstens tien jaar garant gesteld voor een uienzaadproductieproject in Niger,” legt Henk de Groot uit. “Ooit werden er enorm veel uien in dat land geproduceerd, maar de teelt en export is in het slop geraakt. Met een verbeterd lokaal ras proberen we het via corporaties nieuw leven in te blazen. Met succes. Dit jaar is in Niger 5.000 kilo zaad geproduceerd, goed voor 1.000 hectare uien, die deels worden geëxporteerd naar de omringende landen. In nauwe samenwerking met de corporaties willen we de zaadproductie de komende jaren verder professionaliseren en uitbouwen naar 35.000 kilo per jaar.” Voor dit uienzaadproductieproject wordt gebruik gemaakt van de kennis van medewerkers van De Groot en Slot.
Schooltuinenproject
De Groot en Slot ondersteunt daarnaast in Niger een schooltuinenproject, waaraan ook de medewerkers een financiële bijdrage leveren. De Groot: “Met onder andere Bejo Zaden en Rijk Zwaan leveren wij de groentezaden voor de schooltuinen, die door de leerlingen worden onderhouden. In het voorjaar oogsten ze de groenten, die met behulp van ouders worden verwerkt in schoolmaaltijden. Voor de vaak arme ouders is dat een extra stimulans om hun kinderen naar school te sturen.” Het schooltuinenproject in Niger is inmiddels een succes op 90 scholen met elk gemiddeld 200 leerlingen. “Door het met Oxfam Novib-partner MCE te integreren in een project dat spelenderwijs leren als doel heeft, willen we het de komende jaren uitrollen over heel Niger”, blikt De Groot optimistisch vooruit.Medewerkers van De Groot en Slot zouden deze herfst naar Niger zijn afgereisd om beide projecten naar een hoger plan te tillen. Door politieke onrust in het land, lukte het echter niet om visa te verkrijgen. De Groot: “Toen hebben we maar besloten om enkele Nigerese contactpersonen naar Langedijk te halen. Ze zijn de afgelopen anderhalve week uitvoerig gebriefd, bijvoorbeeld over het opzetten van een zaadhuis en keren donderdag terug naar Niger om daar de opgedane kennis in de praktijk te brengen.”
Bron: De Groot & Slot