Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
AgrarMarkt Austria: marktrapport groenten en fruit, april 2019

"Uienprijzen in april opnieuw gestegen, prijsrally gaat verder"

Appelprijzen waren in april grotendeels onveranderd. De handelaren konden het elan van maart meenemen, want de vraag naar Oostenrijkse appelen was ook in april ronduit goed. De hoofdimpulsen kwamen daarbij overwegend vanuit de exportmarkten.

Op de Oostenrijkse markt zelf verliep de afzet nog steeds op seizoenstypisch, rustig niveau. Uiteindelijk zat er nauwelijks beweging in de prijzen. De groothandelsprijzen waren nog steeds van beneden gemiddeld niveau. Als gevolg van de compleet tegenovergestelde marktsituatie ten opzichte van vorig jaar, moest men vergeleken bij de corresponderende periode van vorig jaar 37% lagere appelprijzen op de koop toenemen. Eén kilo Oostenrijkse appelen van klasse 1 uit conventionele teelt kostte in april bij de groothandel gemiddeld zo'n 0,58 euro per kg.

Kijkt men naar de afzonderlijke rassen, dan waren er uiteraard wel verschillen tussen de appelprijzen. Terwijl Golden Delicious en Gala in april onveranderd gemiddeld 0,53 euro resp. 0,59 euro per kg ten opzichte van de voorgaande maand noteerden, vertoonde Jonagold een prijsstijging van 6,2%.

Op peildatum 1 april bedroeg de Oostenrijkse appelvoorraad nog 83.118 ton. Gesteund door de goede export, namen de voorraden in maart snel af. Er was met name vraag naar Gala, Pinova en Elstar. Ook de voorraad Golden Delicious nam met 16,9% ten opzichte van de voorgaande maand consequent af.

De voorraden handappelen die in bewaring lagen, zowel uit biologische als conventionele teelt, namen in maart met circa 20% af. Daarmee was de afname zo'n 74% groter dan in de voorgaande maand.

Aspergeseizoen 2019 ging tevredenstellend van start
Het aspergeareaal in Oostenrijk bedraagt dit jaar 819 hectare. Meer dan de helft van het areaal, circa 480 hectare, ligt in Marchfeld/Niederösterreich. Vanwege het warme en gunstige weer kon men daar begin april de eerste asperges van dit jaar uit vervroegde teelt (folietunnels etc.) gestoken worden. Anders dan in het afgelopen jaar had het weer dit jaar meegespeeld, men kon volgens schema de asperges uit de dammen oogsten.

De vraag naar Oostenrijkse asperges overtreft het actuele aanbod bij verre. Wanneer het weer meespeelt, kan er dit jaar op een 'normale' oogst gerekend worden. Bij een gemiddelde opbrengst van 3 ton per hectare wordt er een totale Oostenrijkse oogst van circa 2.500 ton verwacht. Daarbij is de verhouding witte en groene asperges 3:1.

Uienprijzen in april opnieuw gestegen, prijsrally gaat verder
Nog steeds staan de Oostenrijkse en Europese uienmarkt onder spanning. Gedragen door de hoge exportprijzen (+240% prijsverandering ten opzichte van januari vorig jaar), kon de Niederösterreichische telersprijs voor losse uien, gesorteerd in een kistje, opnieuw verhoogd worden. Inkopers betaalden eind april tot wel 62,00 euro per 100 kg. Het prijsniveau bevindt zich inmiddels nationaal alsook in de rest van Europa op ongekende hoogte. Dit komt vooral door het gebrek aan gele uien op de Europese markt, veroorzaakt door de kleine oogst van 2018. 

Wortelenmarkt verloopt in april in rustige banen
De wortelenmarkt vertoont geen bijzonderheden. De afzet van de restvoorraden verliep zowel in binnen- alsook in buitenland in rustige banen. De telersprijs van wortelen, verpakt per 5 kg, lag nog steeds op gemiddeld 47,50 euro per 100 kg, en met +58% ten opzichte van vorig jaar op een hoog niveau. Daaraan zal vermoedelijk niet veel meer veranderen tot aan de nieuwe oogst. 

Importproducten bepalen de handel op de Oostenrijkse aardappelmarkt
De telersprijzen van middelgrote consumptieaardappelen uit Niederösterreich bleven in april onveranderd op 25,00 euro per 100 kg. Indien voorhanden werden draadwormvrije premiumaardappelen met AMA-keurmerk voor 30,00 euro per 100 kg verhandelt. Het aanbod aan importaardappelen, overwegend uit Frankrijk en het Middellandse Zeegebied, breidde in de loop van de maand merkbaar uit. Deze aardappelen trokken de aandacht van de consument naar zich toe, ook vanwege de goede kwaliteit.

De droogte in de eerste weken van april lieten bij de moederplanten van de nieuwe oogst geen noemenswaardige schade achter. De regen waar men op hoopte kwam op tijd. Op een bijzonder vroege start van aardappelseizoen 2019 wordt, vanwege de koelere temperaturen, momenteel niet gerekend. Eind mei zouden de eerste Oostenrijkse vroege aardappelen beschikbaar kunnen zijn.

Publicatiedatum: