CBL: "Verstoor marktwerking niet"

Schouten geeft telers beetje meer macht tegen supers

Minister Carola Schouten komt nog voor de zomer met een wetsvoorstel dat het voor telers en tuinders mogelijk maakt om afspraken met elkaar te maken. Daarmee wil zij de positie van de telers versterken, zodat zij mee marktkracht krijgen. Het blijft echter verboden om onderlinge regelrechte prijsafspraken te maken. 

Daarnaast geeft de minister een stichting een arbitragerol voor telers die een conflict hebben met hun afnemers. De onafhankelijke Stichting Geschillencommissies voor Beroep en Bedrijf gaat beoordelen of er sprake is van oneerlijke handelspraktijken. De uitspraken van deze commissie zijn bindend. 

Brancheorganisatie supermarkten
"Minister van Landbouw Carola Scouten moet de marktwerking niet verstoren door wetgeving die contractvrijheid tussen telers en andere partijen aan banden legt", zegt Marc Jansen, directeur van CBL. 

De CBL-directeur vindt het jammer dat de minister telers en supermarkten zo lijnrecht tegenover elkaar zet. "We zitten in dezelfde keten, maar met ons ook fabrikanten, distributiecentra en tussenhandelaren." Volgens Marc Jansen leiden de plannen van de minister tot hogere inkoopprijzen voor supermarkten - en dus ook tot hogere prijzen voor de consument.

Lees het hele interview met Carola Schouten in het Financieel Dagblad. 

Klik hier voor de reactie van CBL in het Financieel Dagblad. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© UienNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven